Urheiluvälineisiin kiinnitetyt anturit paljastavat tekniikkavirheet

Kun maajoukkueuimari Tuomas Pokkinen sukeltaa Espoonlahden uimahallin altaaseen, mukana on uutta teknologiaa. Uimarin kämmeniin kiinnitettäviin lättäreihin on asennettu antureita, jotka mittaavat uintivetojen kiihtyvyyttä, nopeutta ja suuntaa. Tarkoituksena on korjata uintitekniikan mahdolliset virheet.

– Tätä ei edes tunne uidessa. Vaikuttaa hyvältä keksinnöltä, kiittelee maajoukkueuimari Tuomas Pokkinen.

Antureista tieto välittyy langattomasti suoraan valmentajan älypuhelimeen tai tietokoneeseen.

– Kun uimari ui päivässä kymmeniä kilometrejä, tuhansia vetoja, niin tieto vedon kehittymisestä on todella tärkeää, selittää uintiseura Cetuksen päävalmentaja Olli Kantola.

Anturit myös kuntoilijoiden käyttöön

Teknologian tutkimuskeskus VTT on kehittänyt päällepuettavaa tekniikkaa urheilusuoritusten parantamiseksi. Yhteistyötä on tehty uintimaajoukkueen ja jousiampujien kanssa. Laitteista saattaisi olla hyötyä myös tavallisille kuntoilijoille.

– Kyllä tämä hyvin moneen lajiin soveltuu. Olemme miettineet anturien laittamista suksisauvoihin tai suksiin. Pyöräily olisi yksi hyvä kohde. Lähdimme liikkeelle huippu-urheilijoista, mutta kuntoilijoille tämä pyritään jatkossa suuntaamaan, kertoo VTT:n johtava tutkija Ari Auvinen.

Auvinen uskoo, että tuote voisi olla markkinoilla 2-3 vuodessa, jos kaupallistaja löytyy.

Kilpauimareille uusi salainen ase

Uintivalmentaja uskoo, että anturien avulla pystytään parantamaan uimarin suoritusta merkittävästi.

– Uskon, ettei yksikään uimari maailmassa ole vielä löytänyt omaa optimaalista tekniikkaansa. Tämä keksintö on poikkeuksellinen maailmankin tasolla. Uskon, että tätä kautta tulee menestystä suomalaisuimareille, vakuuttaa Olli Kantola.

– Odotan, että tämä tuo suuria muutoksia suomalaiseen uintiin, säestää Tuomas Pokkinen.

 

Lue myös:

    Uusimmat