Urheilumaailman kuumimmat trendit: Mitä kinesioteippauksella tavoitellaan?

Kirkkaanväriset kinesioteipit eri puolilla kuntoilijoiden kehoa ovat tänä päivänä tuttu näky kuntosaleilla. Näyttävät teipit kiinnittävät huomiota, mutta millaisia terveyshyötyjä niillä tavoitellaan?

Jo 1970-luvulla ihon keveän liikuttelun huomattiin vaikuttavan positiivisesti nivelten liikelaajuuteen sekä koettuun kipuun. Kehon luonnollisen paranemisprosessin tukemiseksi keksittiin siten erityinen elastinen teippi, joka on tarkoitus kiinnittää iholle tiettyjä tarkkoja tekniikoita mukaillen. Tätä teippiä kutsutaan kinesioteipiksi, jolla tavoitellaan nykyäänkin samankaltaisia vaikutuksia kuin jo silloin kun tuote keksittiin.

– Aasiassa kinesioteippausta on käytetty pitkään, mutta Pekingin olympialaisissa niitä oli näkyvillä erityisen paljon, liikuntalääketieteen erikoislääkäri Lauri Alanko Dextrasta kertoo.

Tarkoitus on ohjata kehon liikkeitä

Käytännössä kinesioteippauksia käytetään tavallisimmin liikuntavammojen parantumisen nopeuttamiseen ja ohjaamaan kehon luontaista liikkuvuutta parempaan suuntaan. Kinesioteipin vaikutusmekanismista on monia teorioita: Yksi yleinen ajatus on, että joustava teippi tukee heikkoa lihasta ja nivelen liikettä.

– Kinesioteippausten avulla tarkoitus on ohjata liikettä kehossa haluttuun suuntaan. Teippauksen avulla tietty liike saadaan ohjattua vähän erilaiseksi joko vamman jälkeen tai ohjaamaan kevyttä linjausvirhettä, Alanko tarkentaa.

Kinesioteipin kevyttä liiketukea hyödynnetään tänä päivänä paljon. Tieteellistä näyttöä kinesioteippauksen toiminnasta löytyy kuitenkin hyvin vähän. Tästä huolimatta moni kokee teippauksista olevan paljon apua erilaisten liikuntavammojen ja kehon linjausvirheiden korjaamisen tukena. Moni kokee kinesioteippausten myös vähentävän ongelmalliseksi koettua turvotusta.

– Ajatuksena on se, että ihoa nostetaan irti allaolevasta kudoksesta, jolloin kudos pääsee liikkumaan vapaammin, Alanko kertoo.

Kuka tekee kinesioteippauksia?

Eniten kinesioteippauksia Suomessa tekevät fysioterapeutit, mutta myös urheiluvalmentajat suosivat kinesioteippausten käyttöä sekä kivunlievityksessä että virheliikkeiden korjaamisessa.

– Teippauksia ei kannata lähteä laittamaan itse ilman ohjausta, koska sillä on merkitystä, ett miten teippi iholle laitetaan. Se on aikamoista hienosäätöä, jotta liike saadaan korjattua niin kuin halutaan, Alanko huomauttaa.

Lue myös:

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat