Haukilahden henkirikoksen myöntänyt hieroja paljasti kasvonsa: "Murhaa en ole tehnyt, mutta totta kai olen hänet surmannut"

Hieroja surmasi ex-naisystävän – oikeudenkäynti jatkuu 2:04
MTV Uutiset Live raportoi paikan päältä ennen istunnon alkua. Katso lähetys yltä.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus jatkoi tänään Espoon Haukilahden henkirikoksen käsittelyä. Murhasta syytetty hieroja Harri Puhjo ei enää peitellyt kasvojaan toimittajilta.

Kun oikeudenkäynti alkoi viime kesäkuussa, Puhjo piilotteli kasvojaan ja hautautui paitansa huppuun toimittajien räpsiessä valokuvia istunnon alussa.

Sitten murhasta syytetty mies määrättiin mielentilatutkimukseen.

Nyt, yli puoli vuotta myöhemmin mielentilatutkimusten valmistuttua, mies ei enää vaivautunut peittelemään kasvojaan.

Kun oikeudenkäynti jatkui Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden tiloissa Espoossa, Puhjo istui paikallaan pää pystyssä ja antoi toimittajien kuvata.

Puhjo oli vakavan ilmeettömänä, eikä vaikuttanut erityisesti häiriintyvän huomiosta.

Raju henkirikos

Alun kuvaushetken jälkeen käräjäoikeus kävi läpi joitain käytännön asia ja siirtyi sitten Puhjon mielentilatutkimuksen sisältöön. Mielentilatutkimus käytiin läpi suljettujen ovien takana. Medialle ei kerrottu istunnon aikana, mikä tutkimuksen johtopäätöksenä on.

MTV Uutiset sai istunnon jälkeen tiedon, että mielentilatutkimuksen mukaan syytetty on ollut tekojen aikaan syyntakeinen, eli ymmärtänyt tekonsa ja sen seuraukset.

Puhjo pyysi tutkimusta itse. Käräjäoikeus suostui pyyntöön rikoksen rajun luonteen takia.

Puhjo on myöntänyt tappaneensa entisen naisystävänsä naisen kotitalon rappukäytävässä viime helmikuussa. Mies löi naista veitsellä kymmeniä kertoja. Syyttäjän mukaan henkirikosta edelsi vajaan vuoden kestänyt vaino.

Puhjo muun muassa pommitti naista tekstiviestein ja seuraili ja tarkkaili tätä.

Syyttäjä vaatii Puhjolle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta, muiden rikosten ohella. Myös kuolleen naisen omaiset vaativat miehelle elinkautista vankeutta.

Puhjo on kiistänyt murhan ja myöntänyt syyllistyneensä vain tavalliseen tappoon. Puolustuksen mukaan henkirikos ei ollut suunnitelmallinen.

Ex-naisystävänsä tappanut Harri Puhjo puhui oikeudessa niin hiljaa, että tuomari joutui puuttumaan kerta toisensa jälkeen –"Olen rauhallinen mies" 5:14
MTV Uutiset oli paikalla myös oikeudenkäynnin alkaessa viime kesänä. Katso MTV Uutiset Liven lähetys yltä.

"Rakastin aina"

Puhjo oli tapahtumapäivänä joutumassa vankilaan alaikäiseen kohdistuneesta raiskauksesta.

Puolustuksensa mukaan mies oli viimeisenä vapaana päivänään menossa tapaamaan entistä naisystäväänsä, jotta voisi keskustella tämän kanssa asioista.

Oikeudenkäynnin lopuksi Puhjo käytti itse puheenvuoron.

Hän kertoi, että oli ennen henkirikosta seurustellut ex-naisystävänsä kanssa yli viisi vuotta. Mies kertoi aina rakastaneensa naista.

– Rakastin aina. Murhaa en ole tehnyt, mutta totta kai olen hänet surmannut. Siitä olen todella surullinen. Olen kertonut mielentilassa, miten hyvä suhde meillä oli, mies sanoi.

Puolustuksen mukaan Puhjo tulisi määrätä taposta noin 8-9 vuoden vankeuteen. Käräjäoikeus antaa tuomion asiassa myöhemmin.

Juttua täydennetty 17.1.2023 kello 14.18: Lisätty tieto vastaajan syyntakeisuudesta. 

Lue myös:

    Uusimmat