Urbaanilegenda pössyttelystä näkyy kaupan kassalla ja ehkä vyötäröllä, vihjaa tutkimus

Huumeista voi päästä eroon 8:30
Petri käytti huumeita koko aikuisikänsä, mutta onnistui pyristelemän irti loukusta – hän kertoo, miten.

Urbaanilegenda "mässyistä", kannabiksen aiheuttamasta ruoanhimosta, ei ole tuulesta temmattu. 

Kannabiksen käyttö sallitaan yhä laajemmin. Viime vuonna Kanadasta tuli ensimmäinen kannabiksen laillistanut teollisuusmaa. Naapurimaassa Yhdysvalloissa kannabiksen käytön on laillistanut yhdeksän eri osavaltiota.

Euroopassa suhtautuminen marihuanan käyttöön vaihtelee merkittävästi valtioittain. Suomessa kannabis on luokiteltu huumausaineeksi, jonka käyttö ja hallussapito on kiellettyä. Myös meillä kuitenkin keskustellaan aika ajoin, tulisiko kannabis laillistaa.

Sitä, millaisia vaikutuksia marihuanan käytön sallimisella olisi, voidaan tarkastella monista eri näkökulmista – kuten terveydellisestä tai verotuksellisesta perspektiivistä. Yksi mahdollinen tulokulma asiaan on miettiä, millaisia vaikutuksia kannabiksen laillistamisella olisi ihmisten ruokaostoksiin.

Tähän kysymykseen pureutuivat yhdysvaltalaisten Connecticutin yliopiston ja Georgian osavaltionyliopiston tutkijat.

Kannabis sai ihmiset keksiostoksille?

Kannabiksen tiedetään voivan voimistaa ruokahalua, kertoo Päihdelinkki. ”Mässyissä” pössyttelijän tekee harvemmin mieli terveellistä ruokaa, vihjaa tuore tutkimus. Sen sijaan runsaskaloriset herkut maistuvat.

Tutkijat nimittäin huomasivat, että sipsien, keksien ja jäätelön myynti kasvoi Coloradossa, Oregonissa ja Washingtonissa sen jälkeen, kun kannabis laillistettiin. Sipsien kulutus lisääntyi 5,3 prosentilla, keksien 4,1 prosentilla ja jäätelön 3,1 prosentilla laillistamisen jälkimainingeissa.

Seuraavina kuukausina sipsien ja jäätelön myynti väheni hieman, mutta keksien lisääntynyt kulutus säilyi ennallaan.

Tutkijat pääsivät tulokseen hyödyntämällä kuukausittaisia myyntitilastoja yli 2000 piirikunnasta kymmenen vuoden ajalta. Tutkimusta johtanut Connecticutin yliopiston taloustieteiden apulaisprofessori Michele Baggio muistuttaa, että vaikka luvut vaikuttavat pieniltä, ovat ne tilastollisesti merkittäviä. 

Löydökset ilmestyivät Social Science Research Network -julkaisussa.

Baggio kertoo olevansa kiinnostunut, siitä vaikuttaako kannabiksen laillistaminen ylipainon esiintyvyyteen. Tähän tutkimus ei antanut vastausta, vaikka vihjaa, että polttelu voi lisätä herkutteluhaluja.

Lue myös:

    Uusimmat