"Uraunissakävely" on nelikymppisten ongelma – "On helppo laittaa asiat autopilotille"

8:21

LinkedInin tekemän tutkimuksen mukaan monet eivät näe urallaan mitään selkeää suuntaa. "Unissakävely" työuralla on erityisesti 30-40-vuotiaiden perheellisten ihmisten vaiva. Onneksi itseään voi kuitenkin herätellä etsimään uusia urapolkuja.

Eikö töihinpaluu sujunutkaan jouhevasti? Yllä olevalla videolla kerrotaan, millä keinoin saat sen ensi kerralla tuntumaan miellyttävämmältä.

Urasivusto LinkedIn on tehnyt työntekoa koskevan tutkimuksen, johon osallistui 2 000 amerikkalaista, kertoo New York Post -sivusto.

Tutkimuksen mukaan 37 prosenttia ammattilaisista myöntää, että heillä ei ole kunnon käsitystä siitä, mihin suuntaan heidän uransa on menossa. 

Tutkimuksessa kävi ilmi, että monet työntekijät ovat jouten uransa kanssa. Näistä suurin osa on niin sanottuja ”uraunissakävelijöitä”.

Iältään nämä "unissakävelijät" ovat pääosin 35-44-vuotiaita.

Notkutaan samassa työssä

Yli puolet "unissakävelijöistä" kertoi, että he olivat olleet pitkään samassa työpaikassa ilman sen kummempaa suuntaa.

Tutkimuksen mukaan amerikkalaiset ovat samassa työpaikassa keskimäärin 9.88 vuotta. Yli 55-vuotiailla luku oli vieläkin korkeampi, 13.91.

Perheellisiä ihmisiä

Uravalmentaja Cheryl Palmer muistuttaa, että 30-40-vuotiaat työntekijät elävät usein lapsiperheen arkea, minkä vuoksi uralla eteneminen voi tyssätä.

– Sitä yrittää vain selvitä monien asioiden kanssa. Laskut on maksettava ja lapset vietävä kouluun. Silloin on helppoa vain antaa asioiden tapahtua, Palmer kertoo Moneyish-sivustolle.

– Jos et ole saamassa potkuja, ei ole mitään syytä järkyttää tyyntä tilannetta. On helppo laittaa asiat autopilotille.

Tyydytään "ihan kivaan"

Ongelmia tule siinä vaiheessa, kun asioiden antaa pyöriä omalla painollaan liian kauan.

– Monet ihmiset ajattelevat vain, että elämä on ihan mukavaa. Vaikka en erityisesti pidäkään työstäni, palkka tulee säännöllisesti, Palmer kuvailee.

Uravalmentaja haastaakin ihmisiä miettimään, mitä voisi saavuttaa, jos suhtautui uraansa intohimoisesti.

– Jos annat vuosien vain kulua, saatat menettää hienoja työmahdollisuuksia.

Työpaikanvaihto pelottaa

Phoenixin yliopiston viime vuonna tekemän tutkimuksen mukaan valtaosa työntekijöistä olisi kiinnostunut tekemään uramuutoksia, mutta eivät tee mitään, koska se on liian riskialtista. 58 prosenttia ilmaisi kiinnostuksensa työpaikan vaihtoon, mutta 81 prosenttia totesi, että todennäköisesti he eivät tee mitään.

26 prosenttia totesi, että on liian kallista aloittaa alusta, 24 prosenttia ei tiedä, mihin suuntaan lähteä ja toiset 24 prosenttia ajatteli, että heillä ei ole etenemiseen tarvittavaa koulutusta tai työkokemusta.

Näin voit välttää urasi ohi kävelemisen

Mikäli tunnistit itsesi äskeisestä, voit seuraavilla keinoilla yrittää herätellä itseäsi uusille urapoluille.

1. Tunnista unissakävelyn merkit

Liika levottomuus voi saada välttelemään tehtäviä asioita.

Intohimon puutekin on merkki. Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että yhtenä päivänä kyllästyttäisi. Jos tylsistyminen on pitkäaikaista, on aika tehdä muutos.

Voi olla niinkin, että et työpaikallasi ole siinä tehtävässä, johon hait. Olet saattanut ajautua toisenlaiseen tehtävään, koska pomosi on huomannut, että siinä olet erityisen hyvä.

Tällöin saatatkin päätyä tilanteeseen, jossa kysyt itseltäsi, miten oikein päädyit tähän.

2. Kysy itseltäsi, mitä haluat 

Palmerin mukaan kerran vuodessa on syytä tehdä tilannekatsaus ura-asioihin ja asettaa tulevaisuudelle pitkän ja lyhyen tähtäimen tavoitteita.

Mieti, mikä työssäsi toimii ja mikä ei.

– Jos olet siinä pisteessä, että et enää opi mitään, mutta ala kuitenkin kiinnostaa sinua, lienee aika vaihtaa firmaa tai etsiä uusi työtehtävä organisaatiostasi.

3. Tutki, mitä mahdollisuuksia sinulla on 

Mikä olisi seuraava askel ylemmäs uraportailla? Olisiko kenties jokin uusi ala, jolla voisit soveltaa taitojasi uudella tavalla?

4. Hanki mentori

Toisen mentoreista on syytä olla samasta firmasta kuin sinä ja toinen jostain muualta. Organisaation sisäinen "ohjaaja" voi ohjata sinua oikeaan suuntaan ja jopa avata sinulle uusia ovia.

Ulkopuolinen tukihenkilö taas omaa laajemman näkökulmaan omalla alallesi ja auttaa sinua näkemään mahdollisuuksia myös nykyisen työpaikkasi ulkopuolella.

5. Intohimosta ammatti?

Jos valokuvaus on intohimosi, voisit kokeilla, kantaisiko se leipätyöksi asti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja