Ura ohi? Norjassa puhkesi raaka draama – olympiamitalisti raivostui yllättävästä kohtelustaan: "Brutaalia"

 Norjassa on syntynyt draamaa, kun alppihiihdon olympiamitalisti Maren Skjöld on avautunut huonoksi kokemasta kohtelustaan. Skjöldin ura saattaa pahimmassa tapauksessa olla ohi.

Skjöldin, 26, viime kautta vaikeuttivat kaksi nilkkavammaa, mutta hän kuului tuolloin vielä Norjan alppihiihtomaajoukkueeseen. Nyt Skjöld joutui maajoukkueesta sivuun samalla kun maajoukkueen budjetti pieneni NRK:n mukaan 69 miljoonasta Norjan kruunusta 62 miljoonaan (6,2 miljoonasta eurosta 5,6 miljoonaan euroon).

Alppihiihdon joukkuekilpailun olympiapronssia vuonna 2018 saavuttanut Skjöld putosi näin myös maajoukkueen tukijärjestelmien ulkopuolelle.

– Tämä on brutaalia, voimakasta sanaa käyttääkseni. Olin eilen valmis uuteen kauteen, ja sitten olen työtön tänään, Skjöld kommentoi torstaina julkaistussa NRK:n haastattelussa.

”Kyse on ihmisistä ja heidän elämistään”

Skjöld kertoo käyneensä tapauksestaan keskusteluja Norjan alppihiihdon urheilumanagerin Claus J. Rysten kanssa.

– Sanoin Clausille, että kommunikaatio on ollut heikkoa. Että en saanut aiemmin kunnollista varoitusta, että voisin joutua sivuun.

Skjöldin mukaan Ryste myönsi nöyrästi, että prosessi olisi voinut sujua paremmin.

– Täytyy muistaa, että kyse on ihmisistä ja heidän elämistään. Olin avoin ja rehellinen, mikä on tärkeää, kun tuntee saaneensa huonoa kohtelua, Skjöld sanoi.

Ryste kertoo käyneensä Skjöldin kanssa hyvän keskustelun.

– Prosessissamme on ollut paljon ennalta-arvaamattomuutta. Hän koki, että viesti olisi voinut tulla aiemmin, ja ymmärrän sen, mutta uskon myös, että hänen pettymystään värittää se, ettei hän ole enää (maajoukkueessa) läsnä, Ryste pohti.

”Urheilu on aina ollut iso osa elämääni”

Skjöld sanoo ymmärtävänsä koronaviruspandemian vaikutukset kulujen leikkaamiseen. Hän on kuitenkin huolissaan omasta tulevaisuudestaan. Skjöldin on vaikea nähdä itsellään mahdollisuutta jatkaa lajinsa huipulla, kun otetaan huomioon, että lajin kustannukset ovat maajoukkueen ulkopuolella kalliit.

Skjöld onkin luonut suunnitelmia elämälle urheilun ulkopuolella.

– Hain kouluihin syksyksi varasuunnitelmana. Ajattelen, että minun täytyy ottaa nyt aikaa, mikä auttaa. Tärkeintä on tehdä valinta, joka on oikea itselle. On muitakin hyviä juttuja, vaikka urheilu on aina ollut iso osa elämääni. Tämä on brutaalia, Skjöld sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat