Suomalaisille kuukausierän korot tärkeämpiä kuin asuntolainan summa: "Kunnia-asiana velattomuuden tavoittelu"

Danske Bankin kyselyn mukaan vain joka kymmenes on valmis ottamaan yli 25 vuoden lainan.

Noin 90 prosenttia suomalaisista ajattelee, että asuntolainassa on tärkeintä kuukausierän koko suhteessa omaan talouteen, ilmenee Danske Bankin kyselystä. Kuukausierää pidetään oleellisempana kuin lainan kokoa.

– Suomalaisilla on edelleen kunnia-asiana velattomuuden tavoittelu, joka perustuu aikoihin, kun velalla oli kova korko ja siitä oli niukkuutta, arvioi Danske Bankin henkilöasiakkaista vastaava johtaja Riikka Laine-Tolonen tiedotteessa.

Hänen mukaansa asuntolaina on haluttu maksaa nopeasti, vaikka se tarkoittaisi, että muu vaurauden kerryttäminen ja eläminen olisi niukempaa.

Kyselyn mukaan lainan lyhennysnopeus halutaan sovittaa omaan elämäntilanteeseen. Pitkää asuntolainaa ei yleisesti koeta uhkaksi omalle taloudelle.

Silti vain joka kymmenes haluaisi ottaa lainalleen maksuajan, joka on pidempi kuin 25 vuotta. Keskimäärin suomalaiset ovat valmiita ottamaan 16,5 vuoden laina-ajan. Nuoremmissa ikäluokissa keskiarvo nousee noin 20 vuoteen.

– Pidempi, jopa 30–35 vuoden laina-aika kannattaa hyödyntää, sillä se mahdollistaa pienemmän kuukausierän, jolloin rahaa voi käyttää enemmän sekä elämiseen että säästämiseen ja sijoittamiseen, Laine-Tolonen sanoo.

Suomen Pankki on kuitenkin varoittanut suomalaisia ottamasta ylipitkiä asuntolainoja.

Suomalaiset valmiita ottamaan keskimäärin 130 000 euron lainan

Kyselyn mukaan suomalaiset uskaltaisivat ottaa keskimäärin 130 000 euron asuntolainan. Kyselyn tulokset eroavat kuitenkin tosielämästä, sillä Danske Bankin asiakkaiden ottamien uusien lainojen keskiarvo tänä vuonna on ollut lähes 200 000 euroa.

– Ei ole absoluuttista lukua sille, paljonko on paljon asuntolainaa, vaan se riippuu aina asiakkaan talouden kokonaistilanteesta, Laine-Tolonen arvioi.

Kuluttajapaneelissa tehdyssä kyselyssä oli runsaat 1 500 vastaajaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja