Upin tutkimusjohtaja hallitusohjelmasta: Suomi hakee hyvin aktiivista roolia Natossa

Upin tutkimusjohtaja: Uuden hallitusohjelman perusteella Suomi hakee hyvin aktiivista roolia Natossa 1:16
Upin tutkimusjohtaja hallitusohjelmasta: Suomi hakee hyvin aktiivista roolia Natossa

Tutkimusjohtaja Sinikukka Saari Ulkopoliittisesta instituutista arvioi MTV Uutisille, että uudessa hallitusohjelmassa on erittäin vahva turvallisuuspainotus. Suomi näyttää hakevan aktiivista roolia Natossa ja korostetumpaa yhteistyötä Pohjoismaiden ja Baltian maiden kesken.

Sinikukka Saaren mielestä hallitusohjelman vahva turvallisuuspainotus johtuu paitsi tuoreesta Nato-jäsenyydestä, erityisesti Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa.

– Siinä (hallitusohjelmassa) todella korostettiin sitä, että Suomi ei pelkästään puolusta omaa maata ja varaudu siihen, että saa apua muilta liittokunnan mailta, vaan on myös aktiivisesti valmis antamaan sitä muille. Eli Suomi hakee hyvin aktiivista roolia Natossa, ja se tuli selväksi tästä ohjelmasta, Sinikukka Saari sanoo MTV Uutisille.

Saari kiinnitti hallitusohjelmassa huomionsa myös liittolaissuhteisiin.

– Viitattiin paitsi vanhoihin klassisiin liittolaisiin eli Yhdysvaltoihin ja Pohjoismaihin, mutta nyt myös korostettiin Pohjoismaiden ja Baltian maiden yhteistä NB8-yhteistyötä. Selvästi Suomi näki oman roolinsa laajemmin Itämeren piirissä, eli vahva rooli erityisesti Itämeren alueen kysymyksissä ja halu toimia Baltian maiden kanssa, Saari kuvailee.

Lue myös:

    Uusimmat