Petteri Orpon hallitus tavoittelee Naton toimintojen sijoittamista Suomeen

Uusi hallitus tavoittelee esimerkiksi Nato-osaamiskeskuksen saamista Suomeen. Asia käy ilmi MTV Uutisten haltuunsa saamasta hallitusohjelmaluonnoksesta.

Hallitusohjelman mukaan Suomi osallistuu täysimääräisesti kaikkeen Naton toimintaan ja muun muassa vahvistaa osaamistaan ydinaseisiin liittyvistä kysymyksistä.

Suomen puolustusmenot pidetään Naton edellyttämällä tasolla, siis kahdessa prosentissa bruttokansantuotteesta.

Hallitusohjelmassa todetaan, että hallitus tavoittelee "Naton toimintojen, esimerkiksi osaamiskeskuksen" sijoittamista Suomeen. 

Tämän tarkemmin tavoitetta ei avata.

Samassa yhteydessä todetaan, että Suomi profiloituu Natossa "arktisen ja Itämeren alueen turvaamisessa, kokonaisturvallisuudessa, kyber- ja informaatioturvallisuudessa, hybridiuhkien torjumisessa sekä muun muassa tekoäly- ja kvanttiteknologiassa".

Venäjä-suhdetta arvioidaan Venäjän kehityksestä riippuen

Hallitus sitoutuu ohjelmassaan jatkamaan Suomen aseapua Ukrainaan ja tavoittelee sitä, että Venäjä lopettaisi sodan Ukrainassa.

– Venäjän kehityksestä riippuen Suomi arvioi omaa Venäjä-suhdettaan sekä yhteistyömahdollisuuksia yhdessä liittolaistensa kanssa EU:n ja Naton puitteissa, ohjelmassa todetaan.

Kiinan kanssa ylläpidetään "toimivia suhteita". Suomen Kiina-politiikka määrittyy EU- ja Nato-jäsenyyksien kautta.

– Hallitus kannustaa Kiinaa käyttämään vaikutusvaltaansa Ukrainan alueellista koskemattomuutta ja YK:n peruskirjaa kunnioittavan rauhan aikaansaamiseksi Venäjän ja Ukrainan välille.

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat