Mainos

Upin Aaltola Niinistön tilanteesta Valkoisessa talossa: "Kyllä siellä hikipisaroita saattoi tulla"

6:09

Suomen presidentti Sauli Niinistön tapaaminen Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kanssa on isoa asia Suomelle, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Yhdysvallat on Suomelle hänen mukaansa keskeinen kumppani, jonka kanssa on myös taloudellisia intressejä – Yhdysvalloista on kuitenkin tullut yksi Suomen keskeisimmistä kauppakumppaneista.

Suomen presidentti ei ole saanut kutsua henkilökohtaiseen tapaamiseen Yhdysvaltain presidentin kanssa 15 vuoteen. Yhdysvaltojen kaltaiselle suurelle maalle Suomi luonnollisesti ei ole yhtä merkittävä kuin Yhdysvallat Suomelle.

– Suurella maalla on prioriteetteja siellä ja täällä, ja Suomi on osa laajempaa pallopeliä.


Aaltola arvioi Trumpin tuoneen kuitenkin esille aiheita, jotka Suomessa todennäköisesti ihmisiä elähdyttivät, kuten itsenäisyyden juhlavuotta ja Suomen sotilaallista suorituskykyä.

Harvey Niinistöä tärkeämpi

Yhdysvalloissa Teksasissa tuhoa aiheuttanut hirmumyrskyä Aaltola kuvaa Trumpille huomattavasti Niinistön tapaamista tärkeämmäksi.

– Hänen presidenttiytensä on tavallaan liossa siinä, että pystyykö hän osoittamaan johtajuutta. Niinistön tapaaminen oli enemmän rutiinia.

Trumpin kohtaaminen on vaatinut Aaltolan mukaan Niinistöltä ja tämän virkamieskunnalta taustavalmisteluja. Aaltola arvioi kohtaamisen olleen diplomatian kielessä taitavalle Niinistölle epätyypillinen, sillä Trump tapaa olla puheissaan suurpiirteisempi.

– Kyllä siellä varmaan hikipisaroita saattoi tulla Trumpin kaltaisen henkilön kanssa. Vähän erilainen haaste kuin Putinin tapaaminen.

4:41

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja