Niinistö kertoi oudoimmasta johtajatapaamisestaan Ylellä: Se ei ollut Donald Trump, jonka uudelleenvalintaa ei presidentin mukaan pidä pelätä

Presidentti Niinistö 75 vuotta: Katso kuvat vaiherikkaan elämän varrelta 1:30
Katso kuvat presidentti Niinistön vaiherikkaan elämän varrelta

Sauli Niinistö esiintyi Ylen kyselytunnilla viimeistä kertaa tasavallan presidenttinä. Hän muisteli lähetyksessä myös tapaamisiaan eri valtiopäänmiesten kanssa. Donald Trumpin kohtaaminen ei suinkaan ollut näistä hämmentävin.

Niinistö rauhoitteli pelkoja siitä, mitä Ukrainalle seuraisi Donald Trumpin paluusta Yhdysvaltojen presidentiksi. Euroopan pitää joka tapauksessa osoittaa Yhdysvalloille, että se kykenee ottamaan omaa vastuutaan. Trumpin puheet olivat suuria, mutta teot usein liki päinvastaisia, Niinistö muistutti.

– Silloin pelättiin, että hän jättää Euroopan oman onnensa nojaan ja lähtee Natosta. Ja hän puhuikin vähän uhkailevasti, mutta tosiasia on se, että Nato vahvistui Euroopassa. Yhdysvaltojen osallistuminen Natoon vahvistui hänen aikanaan. Joten ei kannata lyödä kirjan kansia kiinni ennen kuin se aukeaa.

Niinistö otti Trumpin vastaan Mäntyniemessä 3:19
Näin Niinistö otti Trumpit vastaan kesäkuussa 2018 Helsingissä.

Niinistö lisäsi, että ei ole Euroopan asia valita Yhdysvaltojen presidenttiä.

– Jos me nyt alamme voimakkaasti arvostella ehdokasta, voi olla, että hän ei unohda sitä. Ihmiset ovat ihmisiä.

Niinistö kertoi, että tapaamistaan maailman johtajista hän koki tutustuneensa Trumpiin hyvin nopeasti ja oppineensa myös ymmärtämään tätä. Sama koskee myös nykyistä Yhdysvaltojen presidentti Joe Bidenia sekä Kiinan johtajaa Xi Jinpingiä.

Kaikkein hämmentävin tapaaminen oli sitä vastoin Iranin uskonnollinen johtaja Ali Khamenei.

–  Häneen en saanut minkäänlaista, sanoisiko, inhimillis-yksilöllistä kosketusta. Ja se on melkoinen poikkeus, Niinistö kertoi.

Lue myös:

    Uusimmat