UPI:n Aaltola: Demokraatit republikaanien vaaliväittelyn voittaja

Yhdysvalloissa presidenttiehdokkuutta tavoittelevien republikaanien tuore tv-vaaliväittely vahvisti demokraattien kärkiehdokkaan Hillary Clintonin asemia presidenttikilvassa enemmän kuin yhdenkään väittelyyn osallistuneen republikaaniehdokkaan, sanoo Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.  

– Väittelyn suurin voittaja oli Hillary Clinton. Republikaanit ottavat nyt rajuja kantoja erottuakseen joukosta. Se tuo pisteitä esivaalissa mutta vie ehdokasta niin kauas amerikkalaisesta keskivertoäänestäjästä, että sillä menettää ääniä valtakunnallisissa vaaleissa.  

Mielipidemittauksissa republikaanien suosituimmat ehdokkaat ovat kohulausunnoista tunnetut Ben Carson ja Donald Trump. Moni kuitenkin uskoo, ettei kummankaan heistä kannatus kanna loppumetreille saakka.  
– Muut ehdokkaat odottavat ja katsovat, kuka saa Trumpin ja Carsonin äänet, kun heidän kannatuksensa lähtee tippumaan. Siksi kisasta ei ole tähän mennessä oikein karsiutunut ehdokkaita.

Rubio menestyi, Bush ei

Trumpin ja Carsonin suosion laskua odottavista maltillisemmista ehdokkaista pärjäsi tämänkertaisessa väittelyssä parhaiten floridalainen senaattori Marco Rubio.  
– Rubio oli vauhdissa. Hän osasi vastata ja väistellä kysymyksiä hyvin, Aaltola arvioi.

– Hän on nuori ja dynaaminen. Häneen kohdistuu paljon odotuksia, joihin hän on pystynyt vastaamaan.  

Myös teksasilainen senaattori Ted Cruz pärjäsi Aaltolan mukaan hyvin.  
Väittelyn epäonnistujana Aaltola pitää Floridan entistä kuvernööriä Jeb Bushia. Hän yritti hyökätä Rubiota vastaan, mutta Rubio onnistui saamaan viimeisen sanan.  

Bush moitti Rubiota senaattorin tehtävien laiminlyömisestä vaalikampanjan vuoksi. Rubio huomautti, että myös Bushin esikuva John McCain jätti väliin äänestyksiä senaatissa kampanjoidakseen presidentinvaaleissa.  
– Joku on vakuuttanut sinut siitä, että minua vastaan hyökkääminen auttaa sinua, Rubio sanoi rauhallisen ystävällisesti.  
– Minun kampanjassani on kyse Amerikan tulevaisuudesta. Siinä ei ole kyse kenenkään toisen tällä lavalla seisovan kimppuun hyökkäämisestä.  
Aaltolan mukaan Bush ei saanut tuotua omaa asialistaansa riittävästi esille.   
– Tämä väittely oli Bushin viimeisiä mahdollisuuksia, mutta hän menetti sen. Hän tipahti taatusti nyt kärkikamppailusta pois.

Ei uusia trumpismeja  

Donald Trump sai tällä kertaa aiempaa vähemmän puheaikaa, eikä hänen suustaan kuultu uusia kohulausuntoja.  
– On jännittävää nähdä, miten hänen kannatuksensa kehittyy, jos hän ei saa aikaan uusia kohuja, Aaltola pohtii.  

Aaltolan arvion mukaan Trump ei kuitenkaan pärjännyt väittelyssä huonosti. Hänen kannattajiinsa vetoaa todennäköisesti se, että hän kertoi saaneensa väittelyn ohjelmaa muutettua uhkaamalla yhdessä Carsonin kanssa jäädä kokonaan pois lähetyksestä.  

Yhdysvaltalaisviestimet pohtivat ennen väittelyä, kohdistaisiko Trump hyökkäyksiä Carsoniin, joka kipusi tällä viikolla mielipidemittauksissa hänen edelleen. Trump korosti kuitenkin yhteistyötään Carsonin kanssa puhuessaan väittelyn järjestäjien painostamisesta.  

Aaltola arvioi, että Trumpin ja Carsonin kannattaa ennemmin tukea kuin kampittaa toisiaan. Mitä pidempään he pystyvät pysymään kannatusmittausten kärjessä, sitä useampia ehdokkaita saattaa joutua luopumaan kisasta kokonaan.

Lue myös:

    Uusimmat