Unohtakaa MM-karsintojen lohkovoitto – tässä on Susijengin todellinen panos Saksa-otteluun

Susijengi voitti Israelin perjantaina jatkoajan jälkeen.

Suomi on jo varmistanut paikkansa koripallon MM-kisoihin ja joukkue pelaa tänään karsintojen päätösottelussaan Saksaa vastaan panoksena lohkovoitto. Mutta onko lohkovoitolla merkitystä? Ei, mutta ottelun voitolla saattaa olla.

Viime elokuussa Suomi lunasti paikkansa ensi syksynä Aasiassa pelattaviin MM-kisoihin ensimmäisenä eurooppalaisena maana. Kyseessä oli myös ensimmäinen kerta, kun Suomi pääsee MM-turnaukseen puhtaasti urheilullisen menestyksen perusteella. Karsinnat huipentuvat tänään Espoossa täyden tuvan edessä pelattavaan otteluun EM-pronssimitalisti Saksaa vastaan.

Ottelun voittaja kuittaa myös karsintojen J-jatkolohkon ykkössijan, mikä olisi Susijengille upea sulka hattuun ennennäkemättömän hienosti menneiden karsintojen jälkeen.

Sen enempää iloa lohkovoitosta itsessään ei ole.

Kansainvälinen koripalloliitto Fiba ei ole vielä julkistanut lopullista arvontajärjestelmää, mutta useiden edellisten kisojen perusteella arvontakoreja on yhtä monta kuin alkulohkojakin – eli kahdeksan. Arvontakorit määräytyvät suoraan Fiba-rankingin eli maailmanlistan perusteella, ainoana poikkeuksena turnauksen pääisäntämaa Filippiinit (rankingin 40:s) sijoitetaan ykköskoriin.

Maailmanlista menee vielä kerran uusiksi karsintojen päätyttyä. Silloin myös tehdään korijaot.

Tällä hetkellä Suomi on maailmanlistalla sijalla 24, joka on kisoihin päässeiden maiden joukossa 17:nneksi paras ranking. Se laittaisi Susijengin viidenteen arvontakoriin. Jos Suomi toivoisi pääsevänsä ylempään arvontakoriin, sen pitäisi ohittaa Fiba-rankingissa kaksi maata. Lähimpänä ovat Puerto Rico (21:s) ja Iran (20:s). Iran on hävinnyt molemmat ottelunsa edellisen listajulkistuksen jälkeen, kun taas Puerto Rico on napsinut pelkkiä voittoja.

Fiba-rankingin laskukaava on monimutkainen: mukaan lasketaan kaikki ottelut kahdeksan vuoden ajalta ja painotuksiin vaikuttavat mm. ottelun ajankohta, ottelun lopputulos, vastustajan silloinen ranking ja minkä tason ottelu on kyseessä. Eli korkeampaa matematiikkaa. Voi siis olla, että Suomi nousee molempien maiden ohi, mutta rehellisyyden nimissä se vaikuttaa epätodennäköiseltä.

Suomen suurin toivo paremmasta arvontakorista lienee siinä, että Fiba sijoittaa jonkin maan toiseen koriin "maantieteellisiin perusteisiin" vedoten. Näin kävi esimerkiksi viime kisoissa, kun Kanada pudotettiin koria alemmas, jotta yhteen lohkoon ei päätyisi kahta maata Amerikoista. Silloin Iran nousi arvontakorinsa parhaan rankingin maana ylempään koriin. Näin voisi teoriassa käydä myös Suomelle, mutta siihen ei kannata nojata.

Arvontakorien 4 ja 5 joukkueet sijoitetaan samoihin lohkoihin, joten ainakaan paperilla lopputulemalla ei ole Suomelle jättimäistä merkitystä. Näihin lohkoihin tulevat myös joukkueet ykköskorista, joten Suomi voi esimerkiksi kohdata uudelleen EM-puolivälierävastustajansa Espanjan tai vastaan voi tulla vuoden 2014 MM-kisojen tapaan Yhdysvallat. Voihan sieltä osua myös Filippiinit, mikä olisi näissä karkeloissa lottovoitto.

Arpa ratkaisee – ja lohkoarvonta suoritetaan 29. huhtikuuta Filippiineillä.

Lue myös:

    Uusimmat