Huuhkajien EM-kisaunelma koki valtavan kolauksen – tiesitkö tästä takaportista turnaukseen?

Lukas Hradecky kiehui Slovenia-tappion jälkeen – summasi tunteensa vahvalla kirosanalla 1:50
Lukas Hradecky kiehui lauantain Slovenia-tappion jälkeen.

Huuhkajilla on edelleen mahdollisuudet päästä mukaan EM-kisoihin karsinnoista, vaikka Sloveniaa vastaan tulikin tappio viikonloppuna. Jos karsinnoista ei irtoa kisapaikkaa, on Suomella on kuitenkin käytössään vielä varapatruuna, jolla kisalippu Saksan turnaukseen voi irrota.

Häviämällä Slovenialle lauantaina 0–3 Huuhkajat menetti otteen kisapaikasta, ja nyt tarvitaan jo apuja muilta joukkueilta, kun puhutaan varsinaisista EM-karsinnoista.

Suomi on tällä hetkellä karsintalohkossaan sijalla kolme, neljä pistettä Tanskan ja Slovenian perässä. Pähkinänkuoreen tiivistettynä Suomi etenee karsintalohkostaan kisoihin, jos se kerää viisi pistettä jompaakumpaa joukkuetta enemmän jäljellä olevista kolmesta ottelusta.

Huuhkajien paras mahdollisuus suoraan kisapaikkaan lepää Pohjois-Irlannin harteilla. Se on jo menettänyt saumansa EM-karkeloihin, mutta pystyy nyt auttamaan Suomea jäljellä olevissa peleissään, sillä se pelaa niin Tanskaa, Sloveniaa kuin Kazakstaniakin vastaan, jolla on kahden edellä mainitun maan lisäksi myös mahdollisuus kiusata Suomea.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Kun puhutaan suorasta kisapaikasta, lienee Suomen suurin toivo siinä, että Slovenia menettäisi pisteitä joko Pohjois-Irlanti- tai Kazakstan-ottelussa. Sen lisäksi tässä skenaariossa Huuhkajien toive on, että Tanska kaataa Slovenian kotikentällään. Pelkkä Slovenian kompurointi ei tietysti riitä, vaan Suomen pitäisi ottaa voitot jäljellä olevista Kazakstan-, Pohjois-Irlanti- ja San Marino-otteluista.

Toinen skenaario Huuhkajien kisapaikan kannalta on se, että Slovenia peittoaa Tanskan, jonka pitää tällöin myös menettää pisteitä Pohjois-Irlantia tai San Marinoa vastaan. Jälkimmäistä voi tuskin pitää kovin realistisena, koska San Marino on hävinnyt kaikki karsintaottelut ja sen maaliero on lohduton 0–24.

Varapatruuna

On mahdollista, että vaikka Suomi voittaisi kaikki jäljellä olevat karsintaottelunsa, ei se silti etenisi karsinnoista kisoihin. Huuhkajilla on kuitenkin olemassa kisoihin takaportti, jonka se hankki vuoden 2022 Kansojen liigassa.

Suomi sijoittui B-liigan lohkossaan toiseksi Bosnia-Hertsegovinan jälkeen, mikä osoittautui oivaksi suoritukseksi, sillä Kansojen liigan rankingissa Suomi pääsi ensimmäiselle varasijalle, kun puhutaan jatkokarsinnasta EM-kisoihin.

Kun Espanja löi sunnuntaina Norjan, varmistui Skotlannin EM-kisapaikka. Koska skotit olivat Suomen edellä jatkokarsinnassa, nousi Huuhkajat Skotlannin tilalle ja Suomi on nyt varmasti mukana jatkokarsinnassa.

Siellä vastaan asettuu lähtökohtaisesti muita joukkueita B-lohkosta. Tämän hetken EM-karsintalohkojen tilanteiden perusteella vastaan tulisivat Israel, Bosnia-Hertsegovina ja Ukraina, mutta tilanne elää.

Jatkokarsinnan kautta pääsee aikanaan kisoihin yhteensä kolme joukkuetta. Suomi pelasi Kansojen liigassa B-tasolla, josta kisapaikkoja on jaossa yksi kappale. Toisin sanoen, jos Suomi pelaa maaliskuussa jatkokarsintaa, ratkaisee se kisapaikan kolmen muun joukkueen kanssa.

Neljä joukkuetta ratkaisevat kisapaikan siten, että parhaiten rankingissa sijoittunut joukkue kohtaa rankingin huonoimman ja toisessa ottelussa kohtaavat rankingin toinen sekä kolmas. Näiden ottelujen voittajat ratkaisevat keskinäisessä ottelussa lopullisen kisapaikan.

Jos Kansojen liigan A-liigasta tarpeeksi monta joukkuetta pääsee suoraan kisoihin, on myös mahdollista, että Suomi joutuu jatkokarsintaan A-liigan maita ja D-liigan maita vastaan.

Tällä hetkellä tilastojen mukaan Suomella on 29 prosentin todennäköisyys päästä mukaan kisoihin, kun se ennen Slovenia tappiota oli peräti 64%. Tähän on laskettu mukaan jatkokarsinnat.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä.

Suomen osalta EM-karsinnat jatkuvat tiistaina Kazakstan-ottelulla. Tiistaina pelataan myös Suomen suoran EM-kisapaikan kannalta todella tärkeä ottelu Pohjois-Irlannin ja Slovenian välillä.

Lue myös:

    Uusimmat