Unohda se, älä ajattele sitä – älä neuvo ystävääsi näin

Osa läheisten antamista hyväntahtoisista neuvoista tuntuu tähtäävän kovaan, kylmään elämään. Neuvona esimerkiksi "unohda se" ei kuitenkaan ole kummoinen.

Kumpi mekko? Kumpi mies? Mikä työ?

Elämä on täynnä päätöksiä.

Jos päätös on itselle hankala ja vastenmielinen, ystävältä voi hakea tukea ja tsemppiä. Ihminen haluaa neuvoa kysyessään tietää, mitä toinen tekisi samassa tilanteessa.

– Ettei tarvitsisi itse ottaa vastuuta siitä, että pitää päättää asia, joka ei ole niin kiva, kuvaa Hilkka Putkisaari, psykoterapeutti, taideterapeutti, parisuhde- ja seksuaaliterapeutti.

Vatvominen ei auta

Unohda se. Anna olla. Älä ajattele sitä.

Vaikka avun tarpeessa olisi oma sukulainen tai paras ystävä, joskus ei jaksa neuvoa. Silloin syntyy kiusaus käskeä kaverin pitää suunsa kiinni: lopeta jankkaaminen, älä ajattele sitä. Neuvona ”unohda se” ei kuitenkaan ole kummoinen.

– Jos toinen murehtii koko ajan jotakin, voi sanoa, ettei ylenpalttinen murehtiminen auta. Pitäisi miettiä, mitä asialle voisi tehdä. Ei siis niin, että "ole ajattelematta ja unohda se", koska ei ihminen todennäköisesti asiaa pysty unohtamaan, Putkisaari sanoo.

Vatvominen ei kuitenkaan auta. Sen sijaan yhdessä voi miettiä, miten asiassa kannattaa edetä ja miten ongelman voisi ohittaa.

– Auta kaveria miettimään, mitä hän haluaisi tehdä asialle. Millaisia vaihtoehtoja voisi olla?

Kiusattiinko sinua koulussa? Käydään ostamassa erilainen takki, jos se sitten loppuisi?

Jotkut neuvot loukkaavat. Oletus siitä, että omaa ulkoasuaan vaihtamalla saisi paremman elämän, satuttaa.

– Tässähän ongelma on koulukiusaaminen, eivät vaatteet. Jos lähdetään vaatetta vaihtamaan, tulee kuva, että kyseessä on kiusatun vika. Hän on jotenkin vääränlainen ja ehkä ansainnutkin sen, että häntä saa kiusata, Putkisaari pohtii.

– Ei lähdetä muuttamaan kiusattua sellaiseksi, että häntä ei kiusattaisi. Ennemmin pitäisi puuttua kiusamaiseen, koska se ei ole oikein. Kiusaaminen pitää saada loppumaan.

Tunteiden kieltäminen ei ole tervettä

Älä koskaan itke töissä, se saa sinut näyttämään heikolta. On parempi teeskennellä iloista kuin näyttää kaikille, että on heikko.

Osa hyväntahtoisista neuvoista tuntuu tähtäävän kovaan, kylmään elämään, jossa halit ovat heikoille eikä tunteita näytetä kenellekään, ikinä. Neuvotaan, ettei saa hermostua tai suutahtaa – aina pitäisi olla tyyni ja mahdollisimman tunteeton.

– Jos ihminen rupeaa pidättelemään tunteita niin, että esimerkiksi heikkous tai itku ei ole sallittu, hän saattaa ruveta pullottamaan muitakin tunteita ja olla pidättyväinen muidenkin tunteiden suhteen, Putkisaari  kuvaa.

Tunteiden kieltäminen ei ole tervettä. Se, että jotkut tunteet ovat luvallisia ja toiset eivät, syö myös itsetuntoa: ihminen alkaa ajatella, että hänessä on jotakin sopimatonta, koska hän tuntee näin tai noin.

– Kyllä kaikissa on hyvä ja huonoja puolia. Ei itkeminen ole heikkoutta tai huonoutta. Päinvastoin: sanotaan, että jos on oikein vahva, uskaltaa olla heikko. Meissä on molemmat puolet läsnä kaiken aikaa, eivät ne ole sellaisia, että jommastakummasta täytyisi päästä pois, Putkisaari kannustaa.

Älä mieti omaa käytöstäsi tai sitä, miksi toimit kuten toimit. Ei sillä ole väliä. Ei liikaa kannata pohtia.

Siinä missä omia tunteita ei saisi häpeillä, niitä kannattaisi myös miettiä. Vaikka joku sitkeästi neuvoisi, ettei vika ole sinussa, sille, että valitset jatkuvasti juoppoja kumppaneita, voi olla jokin alitajuinen, vielä tiedostamaton syy.

– Jos joku tilanne alkaa seurata, (voi miettiä, että) hetkinen, voisikohan tällä olla jotakin tekemistä minun kanssani? Miksi aina joudun tähän tilanteeseen? Jos ei koskaan tule tietoiseksi omasta osuudestaan asioihin, sitä vain toistaa samaa kuviota. Täytyy olla rehellinen ja tutkailla myös itseään, laittaa itsensä suurennuslasin alle ja ihan tinkimättömän rehellisesti tarkastella sitä, miten toimii, Putkisaari kuvailee.

Vanha suomalainen sanonta kertoo, että niin metsä vastaa, miten sinne huudetaan. Jos jatkuvasti käyttäytyy tietyllä tavalla, saa tiettyjä tuloksia.

– Totta kai käytöksellä on merkitystä. Ei kukaan ole täällä yksin, vaan olemme toistemme kanssa. Jokaisen pitäisi mietitä omaa toimintaansa. Jos tilanne menee huonosti, pitää miettiä, mikä oli oma osuuteni tähän. Ei voi olla itsekäs ja ajatella, että saan tehdä mitä vain. Pitää ottaa muutkin huomioon.


Kursivoidut kohdat ovat vinkkejä, joita on kerätty toimituksesta ja sosiaalisen median sivuilta, kuten Twitteristä.

Lue myös:

    Uusimmat