Unohda ikäkriisi! Vanheneminen tuo mukanaan onnellisuutta, älyä ja parempaa seksiä

Vuosien karttuminen on iloisempi asia kuin uskotkaan. Vanhenemisella on nimittäin monta positiivista vaikutusta niin fyysisen kuin psyykkisenkin terveyden kannalta. 

Monet pelkäävät ikääntymistä, mutta turhaan. Lukuisten tutkimusten mukaan yli 60-vuotiaat kokevat itsensä onnellisemmiksi ja ovat jopa fyysisesti terveempiä kuin tätä nuoremmat.

Unohda siis ikäkriisisi ja näe vanheneminen positiivisena asiana!

Harvemmin flunssassa

Ikävuosien kertyminen ei tuo mukanaan ainoastaan viisautta, vaan myös parempaa vastustuskykyä. Ihmisen immuunijärjestelmä, niin sanottu immuunimuisti, tunnistaa kehoa vastaan hyökänneet virukset vuosien varrelta. Tämän vuoksi vanhemmat henkilöt jotka ovat sairastaneet nuorena epidemioita, ovat vanhemmalla iällä muita terveempiä.

Tämä sairauksien myötä kertynyt suoja estää myös vilustumisilta. Noin 20-vuotiaat sairastavat kaksi tai kolme kertaa vuodessa, kun taas yli 50-vuotiaat sairastuvat keskimäärin vain kerran.

Allergiat lieventyvät

Ikääntyminen voi tehdä hyvää myös allergioista kärsiville. Vaikka allergioiden lopulliset syyt ovatkin kiisteltyjä, suurin syyllinen allergioihin on todennäköisesti immunoglobuliini E. Kuten kaikki muutkin vasta-aineet, myös tämän aineen tuotanto vähenee iän myötä.

Monet lääkärit uskovat, että mitä vanhemmaksi tulet, sitä vähemmän allergia-oireita saat. Allergiat ovatkin huipussaan juuri lapsuudessa, ja näyttävät laskevan tasaisesti iän myötä. Tutkimuksien mukaan noin 50–60-vuotiailla allergiat ovat jo verrattain harvinaisia.

Viisastut – oikeasti!

Viisastuminen ei ole ainoastaan sanonta, vaan tutkimusten mukaan aivot muuttuvat todellisuudessa vanhemmalla iällä viisaammiksi. 

Erityisen hyviä tuloksia viisastumisesta on saatu Seattlessa tehdyssä pitkittäistutkimuksessa. Tutkimuksessa on seurattu säännöllisesti 6 000 ihmistä vuodesta 1956 lähtien.

Vaikka vanhempien ihmisten on todettu olevan heikompia matemaattisissa tehtävissä, heidän sanavarastonsa, keskittymiskykynsä, verbaalinen muistinsa ja ongelmanratkaisukykynsä paranivat iän myötä. Tutkimusten mukaan keski-ikäiset olivat huomattavasti 20-vuotiaita viisaampia juuri näillä osa-alueilla mitattaessa.

Useammin, parempaa seksiä

Useat tutkimukset osoittavat, että vanhemmilla ihmisillä on enemmän, ja kaiken lisäksi parempaa sukupuolielämää kuin nuorilla. Kyselyn perusteella suurin osa yli 60-vuotiaisista naisista ja miehistä ilmoitti olevansa seksuaalisesti tyytyväisempiä juuri vanhemmalla iällä.

Vanhemmalla iällä erityisesti naisten epävarmuus vähenee ja itseluottamus puolestaan kasvaa. Luottamus omaa kehoa ja seksuaalisuutta kohtaan saa aikaan sen, että myös sukupuolielämä voi paremmin.

Vähemmän migreeniä ja hikeä

Vanhemmiten myös päänsäryt ja migreenit vähenevät. Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan migreenikohtaukset kestävät vanhemmalla iällä vähemmän aikaa, sekä ilmenevät lievempinä.

Ikä vaikuttaa myös hien määrään. Mitä vanhemmaksi tulet, sitä vähemmän todennäköisesti myös hikoilet.

Oletko jo vakuuttunut siitä, että vanheneminen ei ole ainoastaan huono asia? 

Lähde: BBC

Lue myös:

    Uusimmat