Ulkoministeri Haavisto: Näitä asioita Unkarin valtuuskunta nostanee esiin Nato-vierailullaan Suomessa

Unkari aloittaa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden käsittelyn - MTV:n kirjeenvaihtaja raportoi paikan päältä 7:19
Unkari aloittaa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden käsittelyn - MTV:n kirjeenvaihtaja raportoi paikan päältä

Unkari on lähettämässä Suomeen valtuuskunnan ennen Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointia.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoi iltapäivällä eduskunnassa, että Unkarin valtuuskunta saapuu Suomeen mahdollisesti ensi viikon torstaina eli 9. maaliskuuta, mutta korostaa että tiedot aikataulusta ovat alustavia.

– Puhuin eilen illalla Ruotsin ulkoministerin kanssa. Unkarin ulkoministeri oli käynyt Ruotsissa maanantaina. Siellä oli selvitetty tiettyjä EU-kantoja suhteessa Unkariin, mutta ymmärsin että mitään perustavanlaatuista ei ole Suomen tai Ruotsin Nato-jäsenyyttä vastaan. Tottakai unkarilaiset delegaatiot ja parlamentaarikot ovat tänne tervetulleita ja järjestämme asianmukaisesti ohjelmaa. Olemme valmiita käymään keskustelua myös Nato-jäsenyydestä, sanoo Haavisto.

Haavisto arvioi, että ajoitus saattaa liittyä siihen, että Turkki on ilmoittanut jatkavansa kolmikantaneuvotteluja Suomen ja Ruotsin kanssa 9. maaliskuuta. Unkari on ilmoittanut, että se ei aio olla viimeinen ratifioija.

Suomesta ja Ruotsista on arvosteltu Unkaria siitä, että oikeusvaltioperiaatteet eivät enää toteudu maassa.

Ulkoministeri Haavisto arvioi, että Unkari ottaa vierailulla esiin oikeusvaltiokysymyksiä ja huolia unkarinkielisten vähemmistöjen tilanteesta Ukrainan rajaseudulla.

– En usko, että ne liittyvät suoraan tähän Nato-jäsenyyteen, mutta tottakai kuuntelemme Unkaria, että katsomme onko jotain yhteisiä asioita joita voimme edesauttaa, sanoo Haavisto.

Lue myös:

    Uusimmat