Unkari ei tue EU:n ehdottamaa venäläisöljyn täyskieltoa – Ukrainan mukaan kieltojen vastustajat osallistuvat Venäjän rikoksiin

EU-komissio esittää täyskieltoa venäläisestä öljystä – näkyykö tämä Suomessa polttoaineiden hinnoissa? 4:09
Katso myös: EU-komissio esittää täyskieltoa venäläisestä öljystä – näkyykö tämä Suomessa polttoaineiden hinnoissa?

Unkarin mukaan se ei voi tukea EU:n ehdottamaa vaiheittaista venäläisen öljyn täyskieltoa nykymuodossaan. Ulkoministeri Peter Szijjarton mukaan se tuhoaisi täysin maan energiantuotannon.

– Ehdotusta ei voi vastuullisesti tukea tässä muodossa, emmekä voi vastuullisesti äänestää sen puolesta. Tämä pakotepaketti tuhoaisi täysin Unkarin energiantuotannon turvallisuuden, Peter Szijjarto sanoi Facebookiin panemassaan videoviestissä.

Unkari ja Slovakia ovat jo aikaisemmin olleet kieltoa vastaan, sillä kummallakaan maalla ei ole omaa yhteyttä rannikolle ja kumpikin on hyvin riippuvainen venäläisestä öljystä.

Szijjarto sanoi Unkarin olevan valmis tukemaan pakotteita, jos öljyputkia pitkin toimitettava öljy jätetään niiden ulkopuolelle.

– Tässä ei ole kysymys poliittisen tahdon puuttumisesta, pyrkimyksistä tai ajoituksesta vaan fyysisistä, maantieteellisistä ja rakenteellisista tosiasioista, ulkoministeri painotti.

Unkarin hallituksen mukaan 65 prosenttia Unkarin öljystä ja 85 prosenttia kaasusta tulee Venäjältä.

Uutistoimisto AFP:n lähteiden mukaan Unkari ja Slovakia voisivat saada muita pidemmän siirtymäajan. 

Ukraina: EU:n venäläisen öljyn täyskieltoa vastustavat ovat osallisia Venäjän joukkojen rikoksiin

Ukrainan mukaan sellaiset maat, jotka vastustavat EU:n ehdottamaa venäläisen öljyn täyskieltoa, ovat osallisia Venäjän joukkojen tekemiin rikoksiin Ukrainassa, koska ne rahoittavat Venäjän armeijaa.

Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban mukaan Venäjä käyttää öljystä ja kaasusta saamiaan tuloja sotakoneistonsa rahoittamiseen.

Unkari ilmoitti aikaisemmin tänään, ettei se voi tukea EU:n ehdotusta, koska se tuhoaisi maan energiantuotannon.

Lue myös:

    Uusimmat