Tuppurainen: Valtio-omistaja ei hyväksyisi Uniperin kansallistamista Saksassa ilman kompensaatiota 

Omistajaohjausministerin mukaan Suomen valtio ei ole osapuoli kriisin ratkaisussa.

Valtio-omistaja Suomessa ei hyväksyisi energiayhtiö Fortumin tytäryhtiön Uniperin kansallistamista Saksassa ilman kompensaatiota, sanoi eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) tiedotusvälineille Brysselissä tiistaina.

Venäjän kiristämät kaasuhanat ovat kriisiyttäneet saksalaisen Uniperin, joka on Saksalle tärkeä yhtiö maakaasun takia.

Tuppurainen piti kiinni heinäkuussa asetetuista tavoitteista turvata Fortumin toimintakyky, yhtiön kyky investoida ja huolehtia Suomelle tärkeästä sähkön huoltovarmuustoiminnasta. Niin ikään hän nosti esiin Fortumin Uniperille maksaman kahdeksan miljardin euron rahoituksen saamisen takaisin ja sen, että veronmaksajille ei koidu kriisin ratkaisusta mitään aiheettomia kustannuksia.

Tuppuraiselta kysyttiin, pitääkö hän tai pääministeri Sanna Marin (sd.) yhteyttä asiassa Saksan hallitukseen tai neuvotteluosapuoliin. Hän vastasi, että Suomen valtio ei ole neuvotteluosapuoli, mutta heinäkuiset tavoitteet on sanottu selvästi.

– Neuvotteluita käydään yhtiöiden ja Saksan hallituksen edustuksen kanssa. Neuvottelut ovat kesken, ja tässä vaiheessa en voi kommentoida pörssiyhtiöiden asioita.

Juurisyy ongelmaan on Tuppuraisen mukaan se, että Saksa on rakentanut energiahuoltonsa riippuvaiseksi maakaasusta ja Venäjän presidentti Vladimir Putin käyttää kaasua aseena Eurooppaa vastaan.

– Saksa on Euroopan tärkein talous. Se on Suomen tärkein kauppakumppani. Ja Saksan ajautuminen hallitsemattomaan energiakriisiin voisi sysätä liikkeelle sen kaltaisen taloudellisen vahinkoaallon, joka ei jättäisi juurikaan meitäkään siitä sivuun.

"Suomen valtio ei ole osapuoli ratkaisussa"

Tuppurainen totesi Suomen olevan kriisissä välillisesti osallisena, koska valtio omistaa enemmistön energiayhtiö Fortumista. Se taas omistaa enemmistön saksalaisesta Uniperista.

– Sinänsä Suomen valtio ei ole osapuoli tämän ongelman ratkaisussa, Tuppurainen sanoi.

Tuppuraisen mukaan ei ole olemassa sellaista vetoomustuomioistuinta, johon asia voitaisiin viedä. Uniperin kriisin ytimessä on se, että yhtiö joutuu myymään aiemmin tekemiensä sopimusten takia kaasua ostohintaa halvemmalla.

– On Saksan kansalliseen päätöksentekovaltaan kuuluva kysymys, sivuuttaako Saksa omalla lainsäädännöllään nämä voimassa olevat sopimukset, Tuppurainen sanoi.

Hänen mukaansa tämä olisi yhtiöiden etu. Sen viestin myös Fortum on Uniperin enemmistöomistajana Saksaan välittänyt, Tuppurainen sanoi.

Saksa, Uniper ja Fortum sopivat heinäkuussa 15 miljardin euron pelastuspaketista, jonka myötä Saksa ottaa 30 prosentin osuuden Uniperista vastineena lainoille ja pääomille. Fortumin omistusosuus laski 78 prosentista 56 prosenttiin.

Uutistoimisto Bloomberg kertoi torstaina, että Saksan hallitus harkitsee Uniperin sekä kahden muun keskeisen energiayhtiön kansallistamista, jolloin se ostaisi Fortumin omistukset selvästi halvempaan hintaan kuin mitä Fortum on niistä aikanaan maksanut.

Lue myös:

    Uusimmat