Uniper varoittaa massiivisesta energian hintojen noususta – sen voi yhtiön mukaan välttää vain yhdellä tavalla

Uniperin tilanteeseen tarvitaan nopea ratkaisu – kaasun tulon pelätään loppuvan ensi viikolla 3:33
MTV:n Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola avaa sitä, mistä Uniper-tapauksessa on kyse ja miksi se koskettaa myös suomalaisia

Suomalaisen Fortumin tytäryhtiö, saksalainen kaasuyhtiö Uniper varoittaa kovin sanoin energian hintojen noususta. Yhtiön toimitusjohtajan Klaus-Dieter Maubachin mukaan edessä on "jättimäinen nousuaalto".

– Valtava hintojen nousu on tulossa, ja saksalaisten sekä muidenkin kuluttajien tulee varautua siihen. Kaikkien pitäisi nyt tehdä jotain asialle, hän sanoi Uniperin tiedotustilaisuudessa toissa päivänä.

Klaus-Dieter Maubach sanoo suoraan, että ainoa keino välttää hintojen nousu on käyttää vähemmän kaasua.

Maakaasun hinta noussut 700 prosenttia

Maakaasun hinta on noussut vuoden alusta Euroopassa 700 prosenttia. 

Taustalla on ennen muuta huoli Venäjän kaasutoimituksista. Venäläinen Gazprom pysäyttää kaasun tuonnin Nord Strea 1 -kaasuputken kautta huomenna kymmeneksi päiväksi. Virallinen selitys toimitusten katkaisulle on kaasuputken huolto. Saksassa pelätään kuitenkin, etteivät toimitukset jatku enää lainkaan.

Hampuri rajoittaa asukkaiden kuuman veden saantia

Saksassa on jo tehty hätäsuunnitelmia maakaasupulan varalle. 

Hampurin kaupunki on ilmoittanut, että asukkaiden kuuman veden saantia voidaan rajoittaa ja sitä olisi saatavilla vain joinakin aikoina vuorokaudessa. Dresdenin lähellä iso vuokrataloyhtiö on jo alkanut säännöstellä asukkaiden lämmintä vettä ja lämmitystä.

Uniper haki perjantaina Saksan valtiolta tukipakettia tappioiden kattamiseen. Eilen Saksan talousministeri Robert Habeck vaati yhtiön suurinta omistajaa Fortumia osallistumaan Uniperin pelastamiseen.

Fortum omistaa 78 prosenttia Uniperista. Suomen valtio omistaa Fortumista 51 prosenttia.

Lue myös:

    Uusimmat