UNICEF: Tänä vuonna jo yli 650 eteläsudanilaista lasta on värvätty sotilaiksi

Maailman nuorimman valtion sisällissota on vaikuttanut lasten elämään järkyttävillä tavoilla. 

Etelä-Sudanissa puhkesi sisällissota pian sen itsenäistymisen jälkeen loppuvuonna 2013. Viime vuoden elokuussa konfliktin pääosapuolet – presidentti Salva Kiir ja kapinallisjohtaja, entinen varapresidentti Riek Machar sitoivat rauhansopimuksen, mutta taistelut ovat jatkuneet verisinä. Maassa on meneillään humanitaarinen katastrofi, jonka käsijöinä ovat erityisesti lapset.

Näin Etelä-Sudanin sisällissota on vaikuttanut lapsiin

• Noin 900 000 lasta on joutunut maan sisäisiksi pakolaisiksi

• Yli 13 000 lasta on kateissa tai on joutunut eroon huoltajistaan

• Yli puolet maan lapsista ei pääse kouluun – koulun ulkopuolella olevien lasten osuus on suurempi kuin missään muualla maailmassa

• 250 000 lasta kärsii vakavasta aliravitsemuksesta

Lähde: UNICEF

YK:n lastenjärjestö UNICEF kertoo, että sisällissodan puhkeamisen jälkeen noin 16 000 lasta on päätynyt lapsisotilaiksi. Yksistään tänä vuonna yli 650 lasta on värvätty sotimaan aseellisiin ryhmiin. 

Vuonna 2015 UNICEF valvoi Etelä-Sudanissa 1 775 lapsen vapauttamista aseellisista ryhmistä. Tämä oli yksi kaikkien aikojen suurimmista lapsisotilaiden vapautusoperaatiosta, mutta uudelleen kiihtyneet taistelut ja lisääntynyt lasten värvääminen uhkaavat järjestön mukaan nyt mitätöidä aiemman edistyksen.

Seksuaalinen väkivalta lisääntynyt

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International julkaisi viime kuussa raportin, jonka mukaan Etelä-Sudanin hallituksen joukot ovat tappaneet siviilejä, raiskanneet naisia ja polttaneet kyliä. Myös UNICEFin Etelä-Sudanissa hiljattain vieraillut varapääjohtaja on erityisen huolestunut seksuaalisen väkivallan lisääntymisestä.

- Tuoreet raportit kertovat laajalle levinneestä seksuaalisesta väkivallasta tyttöjä ja naisia kohtaan. Raiskaamisen, seksuaalisen hyväksikäytön ja sieppausten systemaattinen käyttö sodankäynnin välineinä täytyy loppua, samoin tekijöiden rankaisemattomuus, toteaa UNICEFin varapääjohtaja Justin Forsyth sanoo järjestön tiedotteessa.

Uutistoimisto AP kertoi maanantaina, että seksuaalinen väkivalta on kohdistunut myös avustustyöntekijöihin. Uutistoimiston mukaan armeijan joukot ampuivat heinäkuussa paikallisen toimittajan ihmisjoukon edessä, raiskasivat ulkomaalaisia naisia ja pahoinpitelivät ihmisiä. 

Uutistoimisto haastatteli seitsemää paikalla ollutta ihmistä, miehiä ja naisia, joista kolme kertoi joutuneensa raiskatuiksi.

Lukuisista avunpyynnöistä huolimatta, YK:n rauhanturvaajat eivät tulleet apuun ja heitä on syytetty epäonnistumisesta suojella siviilejä. YK on aloittanut tutkinnan tapauksesta.

Lue myös:

    Uusimmat