Mainos

Unicef ei tahdo adoptioita Haitista

Haitissa maanjäristyksen vuoksi orvoiksi jääneet lapset pitää pyrkiä saattamaan yhteen sukulaistensa kanssa. Adoptio ulkomaille on viimeinen keino, arvioi YK:n lastenavun järjestö Unicef.

Unicef tekee listaa Haitin kaduilla yksin harhailevista lapsista, jotka ovat jääneet joko kokonaan orvoiksi tai muuten eroon vanhemmistaan. Unicefin tiedottaja Veronique Taveaun mukaan on pelättävissä, että maanjäristyksessä orvoiksi jääneitä lapsia saattaa joutua lapsikaupan uhreiksi.

- Unicefin kanta on aina ollut, että olipa tilanne mikä hyvänsä, niin lasten pitää päästä vanhempiensa tai ainakin sukulaistensa kanssa yhteen, Taveau sanoo.

- Jos vanhemmat ovat kuolleet tai kadonneet, niin silloin lapset pitää yrittää saattaa yhteen isovanhempiensa kanssa. Joka tapauksessa lapsen pitää saada jäädä omaan syntymämaahansa. Kansainvälinen adoptio on vasta viimeinen keino, Taveau tähdensi puhuessaan lehdistölle Genevessä.

Ennen maanjäristystä lähes puolet Haitin väestöstä oli alle 18-vuotiaita. Unicefin mukaan haitilaislapsia on joutunut järistyksen jälkeen väkivallan uhreiksi, mutta järjestöstä ei kerrota asiasta sen enempää.

- Tällaisessa katastrofissa lapset ovat valitettavasti kaikkein haavoittuvaisimpia, varsinkin hylätyt lapset. Siksi on syytä pelätä myös lapsikauppaa, varoittelee Unicefin tiedottaja.

Yhdysvallat on jo päättänyt päästää maahan haitilaisorpoja sairaanhoitoa varten. Asiasta kertoo sisäministeri Janet Napolitano. Kanada on ilmoittanut nopeuttavansa sellaisten haitilaisten maahanmuuttoanomusten käsittelyä, joilla on jo sukulaisia Kanadassa. Samoin jo maassa olevien haitilaisten oleskelulupia pidennetään.

Suomesta apua Unicefin kautta

Suomen Unicefin keräys Haitin lapsille on tähän mennessä tuottanut 150 000 euroa. Rahat siirrettiin välittömästi Unicefin työhön katastrofialueen lasten pelastamiseksi.

- Olemme kiitollisia suomalaisille lahjoittajille, jotka avokätisesti osallistuvat Haitin lasten auttamiseen. Varoja tarvitaan kuitenkin vielä lisää. Unicefin tehtävä katastrofialueella on selkeä, lapset on löydettävä, heidän on saatava vettä ja ruokaa, heidät on pidettävä hengissä ja turvassa, sanoo Unicefin keräysjohtaja Liisa Susiluoto.

Lauantaina 60 000 ihmistä sai puhdasta juomavettä 19 jakelupisteessä ja sunnuntaina 82 autoa jakoi vettä 80 000 ihmiselle. Olemme sijoittaneet eri puolille kaupunkia vesisäiliöitä, joista 80 000 ihmistä saa puhtaan juomaveden, ja toimitamme sairaaloihin 120 000 litraa puhdasta vettä päivittäin. Unicef jakaa 30 jakelupisteessä vedenhaussa ja hygienian hoidossa tarvittavia välineitä ihmisille jotka ovat menettäneet kaiken. Hygieniasta huolehtiminen ja sanitaatio ovat elintärkeitä katastrofin jälkeisessä sekavassa tilanteessa.

Unicef on toimittanut tähän mennessä kolme koneellista tarvikkeita Port-au-Princeen ja yhden Santo Domingoon. Neljäs ja viides rahtikone ovat jo matkalla.

(MTV3 - Reuters)

Katso Helena Liikasen juttu (Seitsemän uutiset 19.1.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.