Italiassa on vahvistettu ainakin kuusi koronaviruskuolemaa – ulkoministeriö kehottaa maahan matkaavia suomalaisia erityiseen varovaisuuteen

4:02

Suomen ulkoministeriö on päivittänyt Italiaa koskevan matkustustiedotteensa. Ulkoministeriö kehottaa matkailijoita noudattamaan erityistä varovaisuutta, kun aiemmin kehotuksena oli noudattaa tavanomaista varovaisuutta.

Italiassa on tänään vahvistettu kolme uutta koronaviruksen aiheuttamaa kuolemaa, eli Italiassa viruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut ainakin 6 henkilöä. 

Menehtyneet henkilöt ovat olleet yli 80-vuotiaita, vakavasti sairaita tai molempia. 

Pohjois-Italiassa Veneton, Lombardian ja Piemonten alueilla on todettu useita koronavirustapauksia. Ulkoministeriön mukaan viranomaisohjeiden seuraaminen on tärkeää.

Suomen suurlähetystössä Roomassa on viikonloppuna seurattu tarkkaan Italian paikallisviranomaisten kertomia tietoja.

Suurlähetystöllä ei tällä hetkellä ole tietoa, paljonko suomalaisia asukkaita tai matkailijoita on karanteenialueella Pohjois-Italiassa.

– Me selvitämme sitä parhaillaan, konsuli Päivi Harju-Heikkilä kertoo STT:lle.

Harju-Heikkilä kertoo, että suurlähetystö on asiassa suomalaisten tekemien matkustusilmoitusten varassa. Lähetystö ei pidä listaa Italiassa asuvista suomalaisista.

Ulkoministeriön viestintäpäivystyksestä kerrottiin aamulla STT:lle, että Italiaan oli tehty 830 matkustusilmoitusta.

Yhteydenottoja tullut

Harju-Heikkilän mukaan suurlähetystölle on tänään tullut säännöllisesti koronavirukseen liittyviä yhteydenottoja suomalaisilta.

– He ovat tällä hetkellä Italiassa lomailevia suomalaisia, jotka tiedustelevat tästä tilanteesta.

Suurlähetystö neuvoo seuraamaan Italian paikallisviranomaisten antamia ohjeita. Lisäksi lähetystö tiedottaa tilanteesta verkkosivuillaan ja Facebookissa.

Finnairin ja Norwegianin lennot Italiaan lennetään toistaiseksi normaalisti, kerrotaan yhtiöiden viestinnästä. Tilannetta kuitenkin seurataan.

Yli 200 saanut tartunnan

Italiassa jo yli 200 ihmistä on saanut tartunnan, kertoo viruksen torjunnasta vastaavan viraston johtaja Angelo Borrelli. Määrän uskotaan edelleen nousevan.

– Uskomme kuitenkin, että toimet joihin olemme ryhtyneet, estävät viruksen leviämisen edelleen, Lombardian aluehallinnon johtaja Attilo Fontana vakuutteli uutistoimisto AFP:n mukaan.

Yhteensä 11 kaupunkia on Lombardian alueella jo eristetty, ja kymmeniätuhansia ihmisiä on kielletty poistumasta niistä. Kouluja on suljettu eri puolilla Pohjois-Italiaa. Lisäksi baareja, ravintoloita, yökerhoja ja elokuvateattereita on suljettu. Myös kirkonmenoja on peruttu ja hautajaisiin päästetty vain vainajan lähisukulaiset.

Lombardian keskuskaupungissa Milanossa esimerkiksi La Scala -oopperatalon esityksiä ja Serie A:n jalkapallo-otteluita on peruttu, minkä lisäksi Milanon muotiviikkojen yleisötapahtumia on peruttu. Venetsiassa on peruttu karnevaalit.

Viruksen pelossa ihmiset ovat Pohjois-Italiassa alkaneet hamstrata elintarvikkeita, mikä on Fontanan mukaan tarpeetonta, sillä ne eivät ole loppumassa. Samaa on painottanut Milanon pormestari Beppe Sala.

– Supermarketteihin ryntäämisen sijasta meidän pitäisi käyttää aikaa kaikkein haavoittuvimmista huolehtimiseen, kuten vanhuksista, jotka ovat erityistä riskiryhmää, Sala sanoi.

Koronavirustartuntojen määrä Italiassa alkoi nousta jyrkästi lauantaina. Suurin osa tartunnoista on todettu juuri Lombardian alueella.

Päivitetty kello 19.23: Tarkennettu kuolonuhrien määrää ja raportointitapaa. Aikaisemmin jutussa luki seitsemän vahvistettua tapausta, mutta tieto perustuu uutistoimiston tietoihin, eikä viranomaisten vahvistamaan lukumäärään.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.