Koronaviruspaniikki kasvaa Pohjois-Italiassa, ihmiset hamstraavat ruokaa ja vettä – suomalainen Eve kuvailee arkea MTV Uutisille: "Tuntuu kuin olisi sota-aika"

4:02
Video: Koronaviruspaniikki kasvaa Pohjois-Italiassa – ihmiset hamstraavat ruokaa ja vettä kuin sota-aikana, kertoo suomalainen Eve paikan päältä

Uudenlaisen koronaviruksen nopea leviäminen Italian pohjoisosissa herättää huolta viranomaisissa sekä kansalaisissa. Ihmisten paniikki alkaa olla jo kova, kertoo suomalainen Eve Schach MTV Uutisille Pohjois-Italiasta.

Schach on asunut Cavaria con Premezzon kylässä jo yli 30 vuotta. Eilen Lombardian maakunta, johon heidän kylänsä myös kuuluu, antoi määräyksen sulkea kaikki koulut ja kaupungin virastot. Myös kirkkojen tilaisuudet kuin yksityistilaisuudetkin on laitettu jäihin.

– Paniikki on kova, Schach sanoo.

Heidän kylänsä ei ole tällä hetkellä karanteenissa, mutta isompia kaupunkeja lähistöllä on suljettu kokonaan.

– Kaupungista ei pääse ulos tai sisälle. Siellä on poliisit vahtimassa ja kyselemässä. Jos tulet kaupunkiin sisään, et pääse enää ulos.

Tilannetta seurataan jatkuvasti

– Pohjois-Italiassa on monella pelon tunne, Schach kertoo.

Televisiosta tulee pelkästään lähetyksiä, joissa kerrataan tämänhetkistä tartuntatilannetta ja tiedotetaan viimeisimmistä uutisista. Myös viranomaiset lähettävät jatkuvasti uusimpia tietoja asukkaille muun muassa sähköpostitse.

Schach epäilee jatkuvan tiedottamisen osin lisäävän paniikkia, koska asia on jatkuvasti ihmisten mielissä. Toisaalta tiedotus on tärkeää ja se toimii tällä hetkellä hyvin, hän pohtii.

Schach itse haluaa pysyä rauhallisena, vaikka lentoemäntänä työskentelevän tyttären tilanne hieman mietityttääkin. Yleinen hygieniaohjeiden noudattaminen kuitenkin riittää hänelle tällä hetkellä, ja elämä jatkuu mahdollisimman normaalina. 

"Ihmiset ovat alkaneet hamstraamaan"

Kaikki kylän asukkaat eivät kuitenkaan ole samoilla linjoilla Schachin kanssa. Hänen mukaansa kaupoista ovat perustarvikkeiden lisäksi loppuneet hengityssuojaimet ja useimmat hygieniatuotteet.

– Tänä aamuna, kun menin kauppaan normaaleille ostoksille, hyllyt olivat tyhjillään. Ihmiset ovat alkaneet hamstraamaan, Schach päivittelee.

– Tuntuu, kuin olisi sota-aika melkein.

Pelolla on ikäviä vaikutuksia myös ihmisten arkeen. Pohjois-Italiassa on paljon kiinalaisia kauppoja ja ravintoloita. Nyt ihmiset ovat alkaneet karttaa niitä, Schach kertoo.

– Meidänkin poikamme oli kiinalaisessa ravintolassa töissä, ja nyt hän on ilman työpaikkaa, koska ihmiset eivät enää tulleet syömään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja