Ultra Bran historia ylsi tietokirjallisuuden Finlandia-finaaliin – kisaa samassa sarjassa Nokian, kuninkaallisten, loisten, pirujen ja enkelien kanssa

Ultra Bra -yhtyeen historiasta kertova kirja on valittu Tietokirjallisuuden Finlandia-finaaliin. Kuuden ehdokaskirjan aihekirjo on lavea.

Näyttävän paluun tehnyt Ultra Bra -yhtye menestyy myös kansien välissä. Yhtyeen historiasta kertova kirja Ultra Bra – Sokeana hetkenä on yksi Tieto-Finlandia-kirjakisan finalisteista.

Kuuden ehdokaskirjan aihekirjo on lavea. Populaarit tietoteokset käsittelevät niin Suomen sisällissotaa, taidehistoriaa kuin Nokia-yhtiön vaiheita.

Ehdokkaat valitsi kolmihenkinen asiantuntijaraati ja voittajasta päättää dokumenttiohjaaja Virpi Suutari.

Lasten- ja nuortenkirjojen Finlandia-ehdokkaat julkistetaan keskiviikkona ja romaanikisan ehdokkaat perjantaina. Kaikki kolme Finlandia-voittajaa kukitetaan 28. marraskuuta.

Tässä lista kuudesta Tieto-Finlandian ehdokkaasta sekä valintaraadin perustelut:

Seppo Aalto: Kapina tehtailla – Kuusankoski 1918 (Siltala)

"Teos vie lukijan Suomen sisällissodan rintamille ja kuvaa konkreettisesti ja koskettavasti, millaista sotiminen molemmilla puolilla oli."

"Vaikka kirjan keskiössä on näennäisesti vain yksi paikkakunta, Kuusankoski, tuo kirjailija taidokkaasti esille koko vuoden 1918 tapahtumat taustoineen ja seurauksineen. Kirja on poikkeuksellisen hieno teos kilpaillussa aihepiirissä ja genressä."

Tuomas Aivelo: Loputtomat loiset (Like)

"Yllättävästä ja jopa odottamattomasta aiheesta kirjoitetun teoksen jokaiselta sivulta tihkuu kirjoittajan innostus ja rakkaus aiheeseensa."

"Teos on tehty huolellisesti alusta loppuun, ja se avaa erityisellä tavalla loisten ja luonnon moninaisuutta ja merkitystä. Maailmaa ja sen kuhisevaa elämää katsoo tämän kirjan jälkeen aivan toisin silmin."

Kaisa Haatanen ja Sanna-Mari Hovi: Monarkian muruset – Kaiken maailman kuninkaallisia (Johnny Kniga)

"Teos lähestyy aihettaan eli kaiken maailman kuninkaallisia kattavasti, mutta pitää samalla lukijan mielenkiintoa yllä uskaltautumalla näkemään kaikessa myös lempeää ironiaa."

"Tuoreen, lukijaystävällisen ja viimeistellyn monarkian perusteoksen jälkeen ymmärtää, miksi meillä on kuninkaallisia ja miksi he meitä yhä kiinnostavat."

Helena Ruuska: Hugo Simberg – Pirut ja enkelit (WSOY)

"Tämä elämäkerta tuo kohteensa persoonan upeasti esiin. Hugo Simbergin teokset kulkevat tekstissä saumattomasti mukana ja avautuvat kirjan kautta uudella tavalla."

"Kirjoittajan perehtyneisyyden näkee joka sivulta: jokainen tiedonhippunen on saatettu taitavasti yhteen. Teos on myös herkkävireinen ajankuva 1800- ja 1900-luvun vaihteesta."

Risto Siilasmaa ja Catherine Fredman: Paranoidi optimisti – Näin johdin Nokiaa murroksessa (Tammi)

"Kirja etenee yllättävänä kuin jännityskertomus. Se avaa ainutlaatuisen, mutta myös kaivatun näkökulman Nokiaan, yhteen Suomen merkittävimmistä yrityksistä, ja siellä niin menestyksen kuin romahduksen vuosina vallinneeseen johtamiskulttuuriin."

"Teos on rohkea ja henkilökohtainen kurkistus suuryritysten ylimpään portaaseen, mutta se toimii silti myös arkisena johtamisoppaana."

Ville Similä ja Mervi Vuorela: Ultra Bra – Sokeana hetkenä (WSOY)

"Täyteläisesti kirjoitettu teos antaa kokonaiskuvan paitsi yhdestä sukupolvensa merkittävimmästä yhtyeestä myös taiteen tekemisestä ja vuosituhannen vaihteen nuorisokulttuurista."

"Teksti kulkee hyvien kysymysten kautta sortumatta missään kohtaa lajille tyypilliseen ongelmaan, fanittamiseen. Kirjoittajat ovat vanginneet Ultra Bran tarinan hienovireisesti ja saaneet sen soimaan."

Lue myös:

    Uusimmat