Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto Sirpa Kähkösen romaanille 36 uurnaa – väärässä olemisen historia

Haastattelussa kaunokirjallisuuden Finlandia-voittaja Sirpa Kähkönen 8:50
Huomenta Suomen haastattelussa kaunokirjallisuuden Finlandia-voittaja Sirpa Kähkönen.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saanut Sirpa Kähkönen omaelämänkerrallisesta romaanistaan 36 uurnaa - Väärässä olemisen historia. Kähkönen oli ehdolla romaanien sarjassa nyt kolmatta kertaa.

Valinnan tehnyt professori, tanssitaiteilija Jorma Uotinen hämmästelee Sirpa Kähkösen kirjan kielen kauneutta ja kirjailijan ihailtavaa kykyä kertoa sukunsa sotien varjostaman historian kautta jotain yleismaailmallista ja kaikkia koskettavaa.

Valtavan tunnevyöryn teos

– Kirjailijan omat kokemukset muuttuvat universaaleiksi kokemuksiksi, kiteyttää Uotinen MTV Uutisten haastattelussa.

– Kirjailija auttaa eläytymään toisen ihmisen osaan. Teoksen lukeminen oli suuri tunnevyöry, josta en ole vieläkään päässyt irti.

Kähkönen kuvaa kirjassaan sukunsa vaiheita läpi 1900-luvun aina äitinsä kuolemaan talvella 2022. Hän kirjoittaa yhtä lailla kipeällä ja kauniilla tavalla vaikeasta suhteestaan äitiinsä. Kirjailija etsii perusteita sodan rampauttamien, erityisesti henkisesti rampauttamien ihmisten käyttäytymiselle.

Äidin äkkipikaiseen käytökseen vaikutti myös 1950-luvulla sattunut vakava liikenneonnettomuus.

Äiti oli Kähköselle yhtä aikaa hyvin vaikea ja arvaamaton sekä samalla kaunis ja ihailtava nainen. Äiti tanssi kotonaan ja haaveili kirjailijan tai näyttelijän elämästä – jota hän ei loskaan saavuttanut. 

Yli 2 000 sivua, innostavaa ja kiihottavaa

Jorma Uotinen kertoo lukeneensa kuusi erilaista kirjaa, jotka kaikki olivat korkeatasoisia.

– Lukukokemus oli rankka, yli 2 000 sivua, mutta samalla innostava ja kiihottava. Oli tavattoman mielenkiintoista törmätä erilaisiin maailmoihin, kielikuviin ja dramaturgioihin.

– Oli hienoa nähdä, miten monimuotoista nykypäivän kirjallisuus Suomessa on, kehuu Uotinen.

Muut ehdokkaat olivat Miki LiukkosenVierastila, Iida TurpeisenElolliset, Antti HurskaisenSuntio, Laura GustafssoninMikään ei todella katoa ja Pasi Ilmari JääskeläisenKuurupiilon anatomia.

Yleisöäänestyksen suosikiksi nousi Liukkosen Vierastila.

Lue myös:

    Uusimmat