Ulkotapahtumissa ei tarvita enää kahden metrin turvavälejä – nyt puhutaan "riittävästä etäisyydestä"

Kulttuuriministeri Kurvinen astui mielenosoittajien eteen –"suomalaisilla on valtava kulttuurinälkä" 9:53
Video: Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen vakuutti kulttuurialan mielenosoittajille, että alan jälleenrakennukseen satsataan.

Ulkotilaisuudet sallitaan kesällä ja kahden metrin turvavälivaatimuksesta on luovuttu. Järjestäjän täytyy kuitenkin yhä taata osallistujille riittävä etäisyys muihin. 

Hallitus päivitti koronan hybridistrategian toimintasuunnitelmaa tiistaina.

Päivityksen tavoitteena on ollut yhtenäistää asiakas- ja osallistujatilojen käyttöä koskevia suosituksia, huomioida ulkotiloissa tapahtuvan toiminnan erilainen luonne ja riskitaso. Lisäksi lapset on haluttu asettaa etusijalle rajoituksien purussa.

Päivityksen mukaan leviämisvaiheen alueilla, kuten Uudellamaalla, ulkotilaisuudet sallitaan turvavälein, joskin henkilörajana 50 henkilöä. STM kuitenkin totesi maanantaina tiedotteessaan, että tartuntatautilaissa määritelty kahden metrin turvaväli koskee tiistaista lähtien vain sisätiloja.

Äkkiseltään nämä saattavat kuulostaa ristiriitaiselta, mutta eivät kuitenkaan sitä ole. 

Samaisen tartuntautilain mukaan ulkotilaisuuksissa leviämisalueilla on pystyttävä välttämään fyysinen kontakti. Myös Etelä-Suomen aluehallintovirasto todennut tämän päätöksessään. 

– Kaikenkokoisissa ulkotilaisuuksissa asiakkaille tai osallistujille täytyy varmistaa mahdollisuus välttää fyysinen kontakti toisiinsa, mutta tietyn mittaisia turvavälejä ei enää vaadita, päätöksessä todetaan.

STM-johtaja Pasi Pohjala selventää asiaa MTV Uutisille sähköpostitse.

– Leviämisvaiheessa niin kaikissa tiloissa kuin tilaisuuksissa on vältettävä lähikontakti. Tämä tarkoittaa lainmuutoksen myötä sitä, että sisä- ja ulkotiloissa on vältettävä fyysinen kontakti.

– Lisäksi sisätiloissa on noudatettava kahden metrin turvaväliä. Ulkotiloissa taas on edelleen voimassa tuo riittävän etäisyyden vaatimus, minkä mukainen on myös tuo Etelä-Suomen avin päätöksen kirjaus.

Myös perus- ja kiihtymisvaiheen alueilla on mahdollistettava etäisyydet, vaikka henkilörajoituksia ei ole. 

– Kaikissa epidemiavaiheissa niin kaikissa tiloissa kuin tilaisuuksissa on suoraan lain nojalla mahdollistettava riittävä etäisyys – tämä ei tarkoita metrimääräistä turvaväliä mutta edellyttää toiminnan luonteeseen nähden mahdollista väljyyttä asiakkaiden ja seurueiden välillä. Tämä pätee siis sisä- ja ulkotiloissa, Pohjola kirjoittaa. 

Toimintasuunnitelmassa on kyse ohjeistuksista, jotka annetaan alueille. Päätäntävalta yleisötapahtumissa on aluehallintovirastoilla.

Lue myös:

    Uusimmat