Etelä-Suomen avi ei seuraa STM:n ohjeistusta: Nykyiset koronarajoitukset pysyvät voimassa Uudellamaalla

8:21
Tapahtuma-ala odottaa malttamattomana rajoituksista vapautumista

Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) mukaan aiemmat koronarajoitukset pysyvät voimassa Uudellamaalla ja muulla aluehallintoviraston toimialueella. Avin mukaan terveysturvallisten tapahtumien järjestämistä helpotetaan heti, kun se on mahdollista.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) viime viikolla julkaisemaan ohjauskirjeen tavoitteet huomioidaan avin mukaan lain ja epidemiatilanteen mahdollisuuksien mukaan.

Ohjauskirjeessä kehotettiin lieventämään kokoontumisrajoituksia pienen riskin yleisötapahtumissa epidemian kiihtymis- ja leviämisalueilla. Tämä helpottaisi etenkin kulttuuritapahtumien järjestämistä.

– Ohjauksen yleinen henki eli terveysturvallisten tapahtumien järjestämisen helpottaminen voidaan jatkossa huomioida päätöksenteossa, vaikka kaikkia yksityiskohtia ei päätöksissä määräyksen muotoon voida kirjoittaa, sanoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Merja Ekqvist avin tiedotteen mukaan.

STM:n viime viikon torstaina julkaiseman ohjauskirjeen mukaan pienen riskin yleisötapahtumissa ei kiihtymis- ja leviämisalueillakaan edellytetä kahden metrin turvaväliä eikä yleisöä tarvitse lohkoa osiin.

Pieniriskisiksi yleisötapahtumiksi luokitellaan ohjauskirjeen mukaan sellaiset kokoontumiset, joissa noudatetaan yleisiä hygieniaohjeita, asiakkaille on osoitettu oma paikka, johon heidät ohjataan, ja tapahtumassa on käytössä vain 75 prosenttia tilan hyväksyttävästä enimmäismäärästä.

Lisäksi tapahtumassa pääsääntöisesti istutaan tai seisotaan paikallaan ja osallistujat ohjeistetaan välttämään voimakasta äänenkäyttöä.

Avi ei muuta kokoontumisrajoituksia

Etelä-Suomen avi ilmoitti tuolloin tuoreeltaan, että se ei tule muuttamaan asettamiaan kokoontumisrajoituksia ainakaan heti viime viikonlopuksi. Avi oli viikkoa aiemmin tiukentanut yleisötapahtumia koskevia rajoituksia pääkaupunkiseudulla.

Aluehallintovirasto ohjeisti muun muassa, että sisällä järjestettävissä yleisötapahtumissa, joissa on yli 25 osallistujaa, katsomo täytyy lohkoa erillisiin 25 hengen osiin.

Ministeriön ohjauskirje ei ole juridisesti sitova. Tartuntatautilain mukaan yleisen tason ohjeistus ja neuvonta kuuluu kuuluu kuitenkin STM:lle.

Avi lupaa pyrkiä lieventämään rajoituksia

Aluehallintovirasto lupaa pyrkiä siihen, että terveysturvallisia tapahtumia pystytään mahdollisimman pian järjestämään.

– Heti kun epidemiatilanne antaa myöten, ainakin kiihtymisvaiheen alueilla harkitaan STM:n ohjausta mukaillen sisätilojen yleisötilaisuuksissa turvavälivelvoitteen sijaan suhteellista enimmäishenkilömäärää, esimerkiksi 50 tai 75 prosenttia istumapaikkojen tai tilaan otettavien henkilöiden määrästä, ja velvoitetta ennalta määrätystä istumapaikasta, Etelä-Suomen aluehallintoviraston aluehallintoylilääkäri Laura Nikunen kertoo tiedotteen mukaan.

– Tilaisuuksia, joissa näitä ei ole mahdollista toteuttaa, koskisivat jatkossakin tiukemmat rajoitukset, hän jatkaa.

Avin mukaan tavoite on päästä keventämään rajoituksia hallitusti ja myös kumota päätökset heti kun ne eivät ole enää välttämättömiä.

Alueellisten koronakoordinaatioryhmien tämänviikkoisten arvioiden perusteella voimassa olevat alueen rajoituspäätökset ovat yhä välttämättömiä, katsoo aluehallintovirasto.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella tartunnanjäljitys on edelleen ruuhkautunut, tartuntaketjuista suurta osaa ei pystytä jäljittämään ja terveydenhuolto on kuormittunut, todetaan tiedotteessa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja