Ulkopoliittisen instituutin Aaltola: Trump heikoilla jäillä

Obamacaren kaataminen tuottaa tuskaa Trumpille –"Ei ole junttausmentaliteettiä" 2:15

Epävarmuus tulevassa Obamacare-äänestyksessä kertoo republikaanien päätöksenteon rampautumisesta, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei vaikuta hänestä johtavan ollenkaan.

– Hän ei tee esimerkiksi tarvittavia puhelinsoittoja keskeisille senaattoreille ja kongressiedustajille. Siellä ei ole sellaista junttausmentaliteettia kuten aiempien presidenttien aikana on ollut, hän kertoo.

Aaltolan mukaan keskeiset ongelmat ovat Trumpin agenda ja johtajuus: kotimaassa asioita ei saada tehtyä ja viimeisteltyä, ja samalla kansainvälisesti maan johtajuus on jopa keskeisten liittolaisten joukossa kyseenalaistettu.

– Ei näytä hyvälle Trumpin ensimetrit.

”Sellainen henkilö, ettei anna periksi ihan helpolla”

Samalla Trumpin lähipiiriä tutkitaan Venäjä-yhteyksistä, joissa vieras valtio olisi sotkeentunut maan presidentinvaaleihin. Aaltolan mukaan taustalla voi olla kokemattomuus ja epätoivokin, koska Trumpin voiton todennäköisyyksiä pidettiin aluksi pieninä.

– Saatettiin tarttua tällaisiin vippaskonsteihin, jotka tietenkin ovat hyvin laittomia Yhdysvalloissa.

Oikeusministeri Jeff Sessions sittemin jääväsi itsensä Venäjä-tutkinnasta, mikä suututti Trumpin. Nyt tämän eroa spekuloidaan. Aaltosen mukaan tämä kertoo Trumpin lähipiirin rapautumisesta.

– Kertoo tietenkin siitä, että Trump myös on vähän heikoilla jäillä tällä hetkellä.

Tilanne näyttää siis Trumpin osalta heikolta. Syrjään hän ei kuitenkaan luultavasti siirry, ainakaan vapaaehtoisesti.

– Kyllä hän on sen kaltainen henkilö, ettei hän periksi anna ihan helposti.

Lue myös:

    Uusimmat