Trump kokoaa radikaalia hallitusta: Poikkeuksellisen varakas, erittäin kokematon, huippukonservatiivinen

Trumpin ministerivalinnat etenevät - kabinetissa miljardöörejä 3:08

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump on kokoamassa hallitusta, jonka leimaavimmat piirteet ovat käteinen, kenraalit ja konservatismi. Trump ei myöskään ole valinnoissaan piitannut hallinnonalan tuntemuksesta tai sen vähyydestä.

– Hän arvostaa johtajuutta ja auktoriteettia ehkä enemmän kuin hallinnonalan varsinaista kokemusta. Trump on valinnut keskeisille paikoille johtajia, ei niinkään asiantuntijoita, myöntää Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

– Nimityspolitiikassa on haettu jyrkkää muutosta vallitsevaan, eli kyllä tämä aika radikaali hallinto tässä suhteessa on, jatkaa Aaltola.
Aaltolan mukaan Trumpin ihanteena tuntuu olevan jonkinlainen "self-made man", henkilö joka raivaa itse tiensä eteenpäin elämässä.

– Tässä korostuu taas se vahva johtajuus. Vahvalle johtajalle annetaan asioita anteeksi. Hän on vähän kuin Mooses erämaassa: johdattaa kansaa eteenpäin, ja vaikka kansa ei aina ymmärrä hänen ajatuksiaan, se luottaa häneen, Aaltola kiteyttää.

Varakkaat valkoiset miehet

Trumpin uudet ministerit ovat pääosin valkoisia varttuneita miehiä. Valtaosa heistä on myös erittäin rikkaita: USA Today -lehden mukaan tammikuussa aloittava hallinto on varakkain maan historiassa.

– Tämä on toki hätkähdyttävää, mutta ei täysin yllättävää. Täytyy muistaa, että valtaosa republikaaneista käänsi Trumpille selkänsä vaalikampanjan aikana, minkä vuoksi hän bisnesmiehenä joutui etsimään tukijoita niistä henkilöistä, jotka parhaiten tunsi: varakkaista yritysjohtajista, muistuttaa amerikkalainen politiikan tutkija, Fulbright-professori Peter Miller.

Eläköityneet kenraalit ovat niin ikään löytäneet uuden uran Trumpin ministerinä. Millerin mukaan vahva sotilasedustus on jopa jossain määrin ristiriidassa niiden päämäärien kanssa, joita Trump toi esiin kampanjassaan.

– Trump korosti kampanjassaan, että suhteita Venäjään on parannettava. Nyt hän on kuitenkin valinnut hallintoonsa kenraaleja, jotka jo lähtökohtaisesti asemansa vuoksi suhtautuvat Venäjään epäluuloisesti. Samalla kenraalien runsas määrä rajoittaa Trumpin liikkumavaraa ulko- ja puolustuspolitiikassa, Miller aprikoi.

Byrokraatit varastavat show'n

Vaikka Trumpin hallintoonsa valitsemat henkilöt ovat kokeneita johtajia, monilla heistä ei ole lainkaan kokemusta politiikasta. Tämä saattaa aiheuttaa ongelmia varsinkin tilanteissa, joissa olisi nopeasti reagoitava koti- tai ulkomaan tapahtumiin.

– Tässä tulee mieleen presidentti George W. Bushin valinta Yhdysvaltain hätätilavirasto FEMA:n johtoon. Hän valitsi viraston johtajaksi Michael Brownin, jolla oli ennen valintaa kokemusta lähinnä raviradoilta. Kun hirmumyrsky Katrina iski New Orleansiin, mies ei osannut tehdä mitään, Aaltola muistelee.

– Yhdysvallat ei ole itseohjautuva valtio, vaan sillä on merkitystä kuka maata johtaa. Politiikan tekemisestä saattaa tulla kömpelöä, kun esimerkiksi ulkopolitiikassa ei ymmärretä siihen liittyviä traditioita tai sisäpolitiikassa sitä, miten se ylipäänsä toimii, Aaltola jatkaa.

Miller muistuttaa myös toisesta vaarasta.

– Kun politiikan tekemistä ei ymmärretä, byrokraatit pääsevät johtamaan show'ta.


Lue myös:

    Uusimmat