Ulkonäkö ei miellyttänyt – opettaja ei päästänyt Lauraa tunnille: "Hän puhui todella alentavaan sävyyn kaikkien edessä"

0:28

Laura järkyttyi opettajan arvosteltua hänen ulkonäköään koko luokan edessä. – Vaikka yleensä olen hyvin itsevarma ulkonäöstäni, itsevarmuus pettää, kun nöyryytetään monen ihmisen edessä, Laura kuvaa.

Oli tiistai. Laura* tuli kouluun arkivaatteisiinsa pukeutuneena. Hän opiskelee keittiöalaa ja nauttii räväkästä pukeutumisesta; päivän asun muodostivat shortsit, ylipolvensukat, sukkanauhat, toppi ja korsetti sekä pitkä, kaapumainen takki.

Päivän ensimmäiset tunnit sujuivat hyvin. Laura muistaa, että asua jopa kehuttiin.

– Kun sitten tuli seuraava tunti, opettajani ilmoitti koko luokan edessä, ettei aio päästää minua tunnille. Ihmettelin tätä ja kysyin, miksi. Hän vetosi ulkonäkööni, etten näytä ”siveelliseltä” ja kouluun ei pitäisi tulla tuon näköisenä. Hän puhui minusta todella alentavaan sävyyn kaikkien edessä, Laura muistaa.

– Yritin kysyä, mistä on kyse. Ajattelin, ettei kyse voi olla siitä, että minulla näkyy esimerkiksi liikaa pintaa. Minulla näkyi noin 10 senttiä reittä ja paikalla oli kuitenkin tyttöjä, joilla oli shortsit. Heillä näkyi enemmän paljasta pintaa.

Opettaja käski Lauraa hakemaan vaihtovaatteet alakerrasta. Hän kieltäytyi.

– Lähdin kotiin.

"Korostan, että en ole asiakaspalvelutilanteessa tämän näköinen"

Laura on aiemmin kärsinyt masennuksesta ja itsetuhoisista ajatuksista. Tapahtuneen jälkeen vanhat ajatukset ovat yrittäneet päästä uudelleen pinnalle.

– Vaikka yleensä olen hyvin itsevarma ulkonäöstäni, itsevarmuus pettää, kun nöyryytetään monen ihmisen edessä, hän kuvaa.

Laura kirjoitti aiheesta myös Facebook-julkaisun. Hieman yllättäen moni kyseenalaisti, pitäisikö kouluun tulla korsetissa.

– Moni oli sitä mieltä, etten saisi mennä keittiöön tämän näköisenä. Korostan, että en ole asiakaspalvelutilanteessa tämän näköinen, vaan minulla on työvaatteet ja hillitympi meikki. Kyseisellä tunnilla menimme vain siivoamaan, jolloin saa olla siviilivaatteet päällä. Opettajakin yritti vetää asiakaskortin, eli väittää, että asiakkaat säikähtävät, vaikka asiakkaat eivät pääse tilaan, jossa olimme.

"Eräs opiskelijatoveri sanoi, että opettaja puhui nöyryyttävästi"

Koulussa Laura jutteli muiden opiskelijoiden kanssa. Moni tilanteen nähnyt oli järkyttynyt ja ihmeissään.

– Juttelin luokkalaisteni kanssa asiasta ja eräs opiskelijatoveri sanoi, että opettaja puhui nöyryyttävästi hänen aknestaan muiden edessä, Laura kuvaa.

– Eräs sanoi, että älä ota henkilökohtaisesti, mutta totta kai otan, jos muiden vaatetukseen ei millään tavalla puututa. Koulun järjestyssäännöissä ei lue mitään siviilivaatteisiin liittyen, on vain työturvallisuusasiaa ja tieto siitä, että kun on töissä, täytyy olla työvaatteet, joita pidän.

Laura päätti, ettei jätä asiaa sikseen. Hän pani viestiä koulun johdolle.

"Ärsyttää ja olen pettynyt"

Laura kutsuttiin keskustelemaan aiheesta opettajan esimiehen kanssa. Hänelle vakuutettiin, että asiaan puututaan. Sen jälkeen asia ei kuitenkaan ole Lauran mukaan edennyt.

– Ärsyttää ja olen pettynyt siihen, että opettajan esimies lupasi ottaa asian puheeksi, mutta minua ei ole kutsuttu mihinkään eikä asiasta ole mainittu mitään tämän jälkeen. Mielestäni tällaisen opettajan ei pitäisi olla töissä tällaisessa paikassa, Laura sanoo.

– Jos minua nöyryytetään julkisesti, niin haluan, että myös anteeksi pyydetään julkisesti. En kuitenkaan ole saanut anteeksipyyntöä eikä asiaan ole reagoitu mitenkään.

Laura kokee saaneensa tukea lähinnä muilta oppilailta. Hän mietti jopa rikosilmoituksen tekemistä, muttei ole ryhtynyt siihen.

– Jos olisi yhtään minua herkempi ihminen, tuollainen tapaus voisi satuttaa todella paljon. En yleensä ota itseeni. Saan paljon negatiivista ja positiivista huomiota ulkonäöstäni, myös ventovierailta ihmisiltä, eikä se yleensä hetkauta. Mutta kun olen koulussa, mielestäni opettajalla ei ole oikeutta kommentoida ulkonäköäni todella negatiiviseen sävyyn.

Näin koulu kommentoi

Kyseisen oppilaitoksen toimipistepäällikkö kommentoi MTV.fille, että tapaus on hänellä tiedossa.

– Tiedän tapauksen, ja se on selvitetty koululla. Mielestäni keskustelumme sujui hyvässä hengessä. Muita vastaavia tapauksia ei minun aikanani ole tullut esille.

Koulun teoriaopetustunneilla ei ole erillistä vaatelinjausta. Työvaatelinjaukset puolestaan pohjaavat hygienialainsäädäntöön.

* Lauran nimi on muutettu. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja