Mainos

Ulkona leijuva kakan haju tarttunut myös lasten vaatteisiin – "Jouduimme selittämään vanhemmille"

Ympäri Suomea on tänä keväänä puhuttanut ulkona leijaileva, epämiellyttävä ja erityisen voimakas oksennuksen ja kakan haju. Haju on ollut välillä niin voimakas, että se on tarttunut esimerkiksi ulkona leikkivien lasten vaatteisiin.

Päiväkodin työntekijä Varsinais-Suomesta, Salon Halikosta, kertoo MTV Uutisille, että päiväkodin pihalla on haissut uloste ja lopulta myös lasten vaatteet ovat haisseet sille.

– Kuivaushuoneessa lasten vaatteet haisivat sitten ihan kamalalta, kun tekstiili lämpeni. Jouduimme selittämään vanhemmille, että vaatteet haisevat pahalta, eivätkä lapset ole kuitenkaan kierineet kakassa tai oksennuksessa, kertoo nimettömänä pysyttelevä päiväkotitäti.

Suomen ympäristökeskuksesta johtava tutkija Pirkko Kortelainen kertoi MTV Uutisille pari viikkoa sitten, että maaperän hajun taustalla voi olla poikkeuksellinen talvi, joka on pitänyt sisällään toistuvaa sulamista ja jäätymistä. Mahdollinen syy hajuun on nimittäin maa-aineksen mätäneminen. Hajoaminen nostattaa ilmaan rikin hajua.

Luontopäiväkodille tuttu ilmiö

Helsinkiläiselle luontopäiväkodille ilmiö on tuttu. Päiväkoti Peiponpesän vastaavan johtajan Paula Tiirakarin mukaan ilmiössä ei ole mitään uutta, vaikka se puheenaihe monella Facebookin keskustelupalstalla onkin.

– Ehkä ihmiset ovat vieraantuneet luonnosta. Itse muistan ilmiön vuosienkin takaa omien lasten kohdalta. Sitä kutsutaan ihan kevätlemuksi.

Aamulehti kertoi eilen, että oksennuksen hajua on huomattu myös Pirkanmaan Tampereella. Aikaisemmin oksennuksen tai ulosteen hajua on huomattu Vihdissä ja Espoossa. Myös Varsinais-Suomessa Kaarinan Littoisissa haju puhutti paikallisessa Facebook-ryhmässä helmikuussa. Tässä keskustelussa ihmeteltiin lasten vaatteisiin tarttunutta voimakasta ulosteen hajua.

Päiväkoti Peiponpesä on luontopäiväkoti, joten ulkoilmassa ollaan paljon. Paula Tiirakari kertookin, että viimeksi viikonloppuna lasten ja vanhempien yhteisellä metsäretkellä huomattiin etova haju.

– Muutamat vanhemmat siitä kysyivät, ja kyllä se ilmassa nyt tuoksuu. Meillä ei ole haju tällä kertaa tarttunut lasten vaatteisiin saakka. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.