EU:n ulkoministerit kokoontuneet Brysselissä – Haavisto: Ukraina tarvitsee lisää apua nopealla aikataululla

EU:n ulkoministerit kokoontuneet Brysselissä – Haavisto: Ukraina tarvitsee lisää apua nopealla aikataululla 0:50
Haavisto: Ukraina tarvitsee lisää apua nopealla aikataululla

EU:n ulkoministerit ovat kokoustaneet tänään Brysselissä Venäjän hyökkäyssodan vuosipäivän alla.

Suomesta paikalla on ollut ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.). Haavisto piti illalla tiedotustilaisuuden kokouksen annista.

Haaviston mukaan kokouksessa käsiteltiin uusia Venäjän vastaisia pakotteita. Haavisto sanoo, että uusista pakotteista näyttäisi olevan EU-maiden joukossa sopu.
Paketin sisällöstä ei kerrota etukäteen, jotta pakotteita ei pystyttäisi kiertämään.

Haavisto totesi, että Ukraina tarvitsee lisää apua nopealla aikataululla. Kokouksessa vieraili myös shakkimestari ja nykyinen oppositiovaikuttaja Garry Kasparov.

Ukrainan ammustilanne huono

Ukrainan ammustilanne on huono ja voi pahimmillaan viedä maan yhä pahempiin vaikeuksiin puolustussodassa. Haaviston mukaan EU:n ulkosuhteiden korkea edustaja Josep Borrell toisti EU-maiden ulkoministerien kokouksessa aiemmin esittämänsä arvion, että ammuksia pitäisi nyt saada Ukrainaan hyvin nopeasti.

Haavisto kertoi Suomen tukevan Viron esittämää ehdotusta ammusten yhteishankinnoista. Kyse olisi ilmeisesti samasta logiikasta, jolla koronavirusrokotteita haalittiin aikoinaan yhteisesti Eurooppaan.

– Voisi olla yhteisiä tilauksia. Voitaisi saada puolustusvälineteollisuus toimimaan nopeammin, Haavisto sanoi.

Borrell oli myös Haaviston mukaan nostanut esiin, että Euroopan puolustusvirastolla (EDA) olisi keskeinen rooli asian koordinaatiossa. Seuraavaksi asiaa edistänevät Borrell ja EU-komissio.

Yksi ongelma on se, että ammusten tuottaminen on tällä hetkellä liian alavireistä verrattuna kysyntään. Ammuspula sentään vaivaa sekä hyökkääjää että puolustajaa.

"Turkin asettamat Nato-ehdot täyttyneet"

Haaviston mukaan Turkin asettamat ehdot Suomen Nato-jäsenyydelle ovat Turkin mukaan täyttyneet.

Haavisto arvioi, että Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin käyntiin Turkissa liittyy selvästi keskustelu siitä, missä aikataulussa Turkki olisi valmis ratifioimaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet. 

Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström kertoi aamulla saapuessaan kokoukseen, että hänen turkkilaiskollegansa Mevlüt Cavusoglu on sanonut Turkin olevan jälleen valmis keskusteluihin Ruotsin kanssa. Turkin hallitusta lähellä oleva uutiskanava A Haber puolestaan kertoi, että Turkki olisi jatkamassa kolmenvälisiä neuvotteluja Suomen ja Ruotsin kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat