Helsinkiläisnuori yhdistettiin virheellisesti tuomittuun raiskaajaan MV-lehdessä – Ahmedille alkoi tulvia vihaviestejä

Viimeinen viikko on ollut yksi rankimmista helsinkiläisen Ahmed Mohamudin elämässä. Ahmedin kuva päätyi virheellisesti rasistisista sisällöistä tunnetun MV-lehden juttuun, jossa kerrottiin raiskaustuomiosta.

Uutinen oli tosi. Iltalehti uutisoi 20. toukokuuta tapauksesta, jossa asiakkaaksi tekeytynyt mies raiskasi vasta Suomeen tulleen prostituoidun julmasti helsinkiläisessä kerrostalohuoneistossa. Teosta Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Abdirahman Abukar Mohamudin, 19, törkeästä raiskauksesta ja varkaudesta 3,5 vuodeksi vankeuteen.

MV-lehti kopioi Iltalehden jutun, mutta kuvitti sen Ahmed Mohamudin, 20, kuvalla. Mohamud kuuli tapahtuneesta kaveriltaan ja kertoi menneensä shokkiin. Hän avautui tapahtuneesta julkisessa Facebook-kirjoituksessaan ja kertoi tehneensä MV-lehden toiminnasta rikosilmoituksen.


Poliisi vahvisti Iltalehdelle, että tapauksesta on kirjattu rikosilmoitus kunnianloukkauksesta.

Kuva poistui, mikä muuttui?

Kuvan perusteella Ahmedille alkoi tulvia vihaviestejä, jossa toivottiin hänen kuolemaansa ja jopa uhattiin tappamisella. hän kertoo Iltalehden haastattelussa viettäneensä unettomia öitä ja pelänneensä, että joku hyökkää hänen kotiinsa.

– Tulevaisuus on vasta edessäni. Tajusin, että tämä voi vaarantaa sen ja pilata minusta tulevan vaikutelman monella tapaa. Nimeeni oli yhdistetty raiskaaja – ei se anna kovin hyvää ensivaikutelmaa, Mohamud sanoi Iltalehden haastattelussa.

MV-lehti poisti Mohamudin kuvan jutusta seuraavana päivänä sunnuntaina 21. toukokuuta. Internetistä kuva ei kuitenkaan katoa. Kuva löytyy yhä MV-lehden sosiaalisen median ryhmistä.

– Ihmiset olettavat kuvan poistumisen myötä, että asiat ja elämäni olisivat kuten ennen, mutta asiat eivät ole niin. Mainitsemattakaan että kuva ei ole Googlesta poistettu, Mohamud kertoo MTV Uutisille.

Mohamud kertoo joutuneensa kokemaan ulkomaalaistaustaisena muutenkin poikkeavaa kohtelua. Viikko nettikiusattuna on kuitenkin lannistanut nuorta miestä aiempaa enemmän.

– Olen ollut aina kiusaamista vastaan. En puhu pelkästään itseni puolesta, tätä ei todellakaan tulisi sallia. Nykyään kun on Snapchattia, Instagramia, Facebookia ja Twitteriä, niin on myös tullut monia eri kiusaamistapoja, myös anonyymeja kiusaamisen keinoja.

"Ei anteeksipyyntöäkään"

Mohamud ei halua kuitenkaan antaa vihalle valtaa, vaan aikoo hymyillä yhtä leveästi kuin ennenkin. MV-lehden ylläpitäjille hänellä on yksi toive.

– He olisivat voineet poistaa kuvani kaikkialta johon he sen pistivät, ja olisivat voineet pyytää anteeksi, mutta minkäänlaista yhteydenottoa heidän suunnalta ei ole tapahtunut.

Iltalehdelle Mohamud pohdiskeli, mihin yhteiskuntaan hän kuuluu. Asepalveluksen suorittaminen tai parhaillaan Aalto-yliopiston pääsykokeisiin lukeminenkaan eivät ole tehneet hänestä joidenkin silmissä tarpeeksi suomalaista. Puhumattakaan siitä, että hän on syntynyt Suomessa.

– Olen oppinut kantapään kautta, että tietynlaisten ihmisten lähestyessä kaupungilla pitää välillä olla varovainen. Epäinhimillistä. Lisäksi on naurettavaa, että usein sivulliset ihmiset ovat hiljaa ja antavat asioiden tapahtua, Mohamud kertoo Iltalehdessä.

Korjattu Mohamudin sukunimeä jutun lopussa 30.5. klo 11.32.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja