Mainos

Ulkoministeriö antaa matkustussuosituksia: Yksittäisen ihmisen silti vaikea varautua terrori-iskuun

5:31

Ulkoministeriön yksikönpäällikkö Teemu Turunen kertoo, ettei ulkoministeriö turhaan varoita ihmisiä matkustuksen uhista. 

Maailmassa on noin 200 valtiota, joista kymmenkunta on sellaisia, joihin ulkoministeriö suosittaa välttämään matkustamista. Näitä maita ovat esimerkiksi Afganistan, Irak, Jemen, Libya ja Syyria. Useita suomalaistenkin suosimien turistikohteiden matkustussuosituksia on tarkennettu viime viikon aikana. 

– Ulkoministeriö on viimeisen viikon aikana muuttanut matkustustiedotettaan Turkin osalta. Siellä suositellaan noudattamaan erityistä varovaisuutta. Samoin Belgiaa koskevaa matkustustiedotetta muutettiin eilen samankaltaiseksi. 

Yksikönpäällikkö Teemu Turunen kehottaa suomalaisia ennen matkustamista vilkaisemaan ulkoministeriön matkustustiedotteita. Sieltä saa hyödyllistä tietoa kohteesta.  Yksittäisen kansalaisen on kuitenkin melko mahdotonta varautua terrori-iskuun. 

– Kannattaa miettiä matkakohdetta aina ennalta, että mitä uhkakuvia siihen mahdollisesti liittyy. Käytännön tasolla yksittäisen kansalaisen on kuitenkin hyvin rajallista varautua terrori-iskuun. Yleisohjeiden mukaan kohteessa täytyy noudattaa paikallisten viranomaisten ohjeita, välttää mielenosoituksia ja väkijoukkojen kokoontumisia, Turunen ohjeistaa. 

Turunen kehottaa myös täyttämään ulkoministeriön matkustusilmoitus.fi -tiedotteen.

– Sitä kautta pääsee ulkoministeriön listoille. Jos ulkoministeriöllä on tietoa uhkaavasta tilanteesta, pystymme sen järjestelmän kautta tiedottamaan tehokkaasti näille matkustusilmoituksen tekijöille vaaroista.

Turunen kertoo, että esimerkiksi eilen ulkoministeriö laittoi matkustusilmoituksen tehneille tietoa siitä,  että Belgian viranomaiset suosittavat ihmisiä pysymään sisätiloissa ja välttämään liikkumista julkisilla paikoilla.

– Viime vuoden syyskuussa puolestaan Chilessä oli suuri maanjäristys, josta aiheutui myös tsunami. Järjestelmämme kautta lähetimme tsunamin mahdollisesta vaarasta viestin kaikille matkustusilmoituksen tehneille suomalaisille, kertoo Turunen.

2000-luvulla maailmassa on tapahtunut noin 20 kuolonuhreja aiheuttanutta terrori-iskua. On hyvä muistaa, että suurin osa kaikista terrori-iskusta tapahtuu muualla kun Euroopassa.

– Ei kannata jäädä kotiin, vaan lähteä matkalle. Se on viesti, jota kaikki viranomaiset ovat toistaneet. Pelolle ei saa antaa valtaa, vaan elämän on jatkuttava ja elämän on voitettava, sanoo Turunen. 

Juttua korjattu 23.3. klo 12:20: Matkustusta kehotetaan välttämään muun muassa Afganistaniin, Irakiin, Jemeniin, Libyaan ja Syyriaan. Aiemmin siinä lukeneisiin maihin kohdistuvia matkustussuosituksia oli ainoastaan tarkennettu. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.