Uskalias turisti voi joutua monenlaisiin ongelmiin – matkasuunnitelmia kannattaa vielä lykätä: “Pandemiatilanteessa istutaan nyt ruutitynnyrin päällä”

Italia avaa rajansa turisteille, mutta onko matkustaminen turvallista? Ulkoministeriö vastaa kysymyksiin suorassa lähetyksessä 6:01
Tullaanko Italian matkustussuositusta muuttamaan, kun maa avautuu turisteille kesäkuun alussa? Videolla konsulipäällikkö Pasi Tuominen vastaa

Koronakriisistä elpyvä Italia avaa rajansa turisteille reilun kahden viikon päästä. Suomen ulkoministeriö kehottaa yhä matkustustiedotteessaan välttämään tarpeetonta matkustamista.

Italia aikoo avata rajansa ulkomaiden kansalaisille 3. kesäkuuta, kertoo muun muassa sanomalehti La Repubblica. Maan hallituksen suunnitelmien mukaan EU- ja Schengen-maiden kansalaiset pääsevät maahan ilman pakollista neljäntoista vuorokauden karanteenia.

Suomen ulkoministeriö kehottaa kuitenkin matkustustiedotteessaan välttämään tarpeetonta matkustamista, kuten vapaa-ajan matkoja, koska koronapandemia on edelleen maailmanlaajuinen uhka.

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa, että tällä hetkellä voimassaoleva matkustustiedote koskee kaikkia maita – myös Italiaa, vaikka se rajansa avaisikin.

– Pandemian takia tilanne voi muuttua missä tahansa maassa äkillisesti ennalta arvaamattomasti. Tämä on myös mahdollista Italiassa. Maissa voidaan ottaa käyttöön rajoitustoimenpiteitä ja se voi yllättää vierailijat, Tuominen perustelee.

– On kuvailtu, että pandemiatilanteessa istutaan nyt ruutitynnyrin päällä. Jos tulitikkuja kerätään samaan paikkaan, tynnyri voi räjähdyksenomaisesti syttyä palamaan.

Suositus ei ole kielto

Jos jollakin joka tapauksessa on pakottava tarve matkustaa, ulkoministeriön matkustussuositus ei sitä voi estää tai rajoittaa, Tuominen huomauttaa.

Toistaiseksi Italian ilmoitus rajojen avaamisesta ei aiheuta muutoksia Suomen antamiin matkustussuosituksiin. Suosituksia päivitetään kulloisenkin turvallisuustilanteen mukaan.

On mahdollista, että talouskasvun elvyttämisestä kiinnostuneet muutkin Etelä-Euroopan maat avaavat rajojaan turisteille tulevina viikkoina ja seuraavat Italian esimerkkiä.

Tuominen painottaa, että uskalias turisti voi löytää itsensä ikävästä tilanteesta, jos tautitilanne äkillisesti muuttuu.

– Paikallisia alueita ja rakennuksia voidaan eristää, ja liikkumista rajoittaa. Liikenne, ruuan saanti ja palveluiden tavoittaminen voi vaikeutua. Huoneen sisällä vietetty loma ei ainakaan minun mielestäni ole kovin houkutteleva.

Mitä muita riskejä matkaan voi liittyä? Katso konsulipäällikkö Pasi Tuomisen koko haastattelu yllä olevalta videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat