Mainos

Ulkoministeri Tillerson: Venäjä-suhteet eivät normalisoidu ennen kuin konflikti on ratkaistu

Venäjän ja USA:n suhteilla ei ole edellytyksiä palautua normaaleiksi, ennen kuin Venäjä lopettaa Itä-Ukrainan separatistien tukemisen ja palauttaa Krimin, kertoo Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson.

Tillerson otti kantaa asiaan Brysselissä, jossa hän on tavannut muun muassa muiden Nato-maiden ulkoministereitä. Kommenteillaan Tillersonin uskotaan yrittäneen vahvistaa liittolaismaiden luottamusta Yhdysvaltoihin.

Puheillaan ulkoministeri otti presidentti Donald Trumpia ankaramman kannan Venäjää kohtaan. Trump on yrittänyt mahdollisuuksiensa mukaan liennytellä amerikkalaisten ja venäläisten hyytäviä välejä.

Trump on esimerkiksi kertonut uskovansa presidentti Vladimir Putinin vakuutteluja siitä, ettei Venäjä sekaantunut Yhdysvaltojen viime vuoden presidentinvaaleihin. Presidentit tapasivat viime kuussa Aasian ja Tyynenmeren maiden talousjärjestön kokouksen yhteydessä Vietnamissa.

Tillerson korosti Brysselissä, että suurin este Venäjän ja Yhdysvaltojen välien parantumiselle on Krimin valtaus. Yhdysvallat ei hyväksy suvereenille maalle kuuluvan alueen viemistä.

Yhdysvaltain ulkoministeri muistutti myös, että Itä-Ukrainan konflikti vaatii edelleen säännöllisesti kuolonuhreja. Tillerson totesi myös toivovansa, että itä-Ukrainaan saataisiin lähetettyä YK:n alaisia rauhanturvaajia. Ajatuksen rauhanturvaajista esitti syksyllä Putin.

Rauhanturvaajat saattaisivat auttaa alueen rauhoittamisessa, mutta etenkin länsi-Euroopassa pelätään, että rauhanturvaajien tuominen alueelle saattaisi luoda yhden uuden jäätyneen konfliktin varsinaisen ratkaisun sijaan. Venäjä puolestaan yrittää suostutella länsimaita höllentämään maata vastaan asetettuja pakotteita.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.