Mainos

Ulkoministeri Pekka Haavisto kommentoi al-Holin leirin tilannetta: Kiistää painostuksen – virkamies alkoi valmistella päätöstä lokakuussa

20:46
Video: Pekka Haavisto kommentoi Isis-lasten tilannetta al-holin leirillä tiedotustilaisuudessa

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Syyrian al-Holin leirillä olevien naisten ja lasten palautusta valmistelemaan on nimetty virkamies ulkoministeriöstä. Kyseinen virkamies valmistelee vain al-Holin leiriin liittyviä asioita.

Haavisto myös kiisti, että olisi painostanut konsuliasioiden päällikköä Pasi Tuomista väistymään. Haavisto ei kuitenkaan kommentoinut, miksi Tuominen joutui väistymään tehtävästään.

Ilta-Sanomat kirjoitti tänään, että ministeri Haavisto yritti taivutella Tuomista kotiuttamaan lapset pikavauhtia niin sanotulla konsulikyydillä ja tekemään päätöksen omissa nimissään. Tuominen ilmoitti, että hän ei vastuullisena yksittäisenä virkamiehenä voi toteuttaa operaatiota, joka rikkoo lakeja ja kansainvälisiä sopimuksia.

Tämän jälkeen Tuominen olisi IS:n mukaan painostettu väistymään, minkä Haavisto siis nyt kiisti.

Virkamies valmistellut leirillä olevien palautusta

Haaviston mukaan lokakuun alussa tulleen oikeuskanslerin päätöksen mukaan ainakin lapset pitäisi saada pois al-Holin vaarallisista oloista.

Tämän jälkeen tehtävään nimettiin virkamies virkavastuulla, jonka tarkoitus oli valmistella Suomen perustuslain mukainen ratkaisu tilanteeseen. Haavisto ei kertonut tilaisuudessa, kuka virkamies on. Hän on ollut Haaviston mukaan laajasti yhteyksissä eri viranomaisiin eri maissa.

Helsingin Sanomat uutisoi hieman ennen lehdistötilaisuuden alkua, että hallitus olisi valmistelemassa leirillä olevien tapauskohtauksia palautuksia ja että sillä olisi koko hallituksen tuki.

– Oikeuskanslerin kannanoton jälkeen päätimme, että tämä on Suomen juridinen linja-asia. Nähtiin, että asiassa ei ole poliittista päätöstä, joka voisi tämän syrjäyttää, hän sanoo, Haavisto sanoi.

Haaviston mukaan asiasta on informoitu muun muassa presidenttiä ja valtioneuvoston kansliaa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja