Mediaa vältellyt ulkoministeri järjesti tiedotustilaisuuden

20:46
MTV Uutiset Live näyttää Haaviston tiedotustilaisuuden suorana kello 21 alkaen

Pääministeri Antti Rinteen lisäksi myös ulkoministeri Pekka Haaviston toimet ovat tänään kuohuttaneet eduskuntaa.

Sekä ulkoasianvaliokunta että kristillisdemokraatit penäävät, onko ulkoministeri määrännyt yksittäisen virkamiehen kotiuttamaan Al-Holin leirillä olevat niin sanotut ISIS-lapset ja toteuttamaan hakkeen ilman hallituksen päätöstä.

Päivitys kello 20.30: Haavisto on ilmoittanut vastaavansa kysymyksiin vielä tänä iltana. Haavisto pitää tiedotustilaisuuden kello yhdeksän, ja MTV Uutiset Live näyttää sen suorana lähetyksenä. 

Al-Holin leirillä on parhaillaan kymmeniä tuhansia ISIS-järjestöön kytkeytyneitä aikuisia ja lapsia, joiden palauttamisesta ei ole kyetty päättämään.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan ulkoministeri Pekka Haavisto olisi määrännyt konsuliasiain päällikön Pasi Tuomisen käynnistämään operaation jossa suomalaisia lapsia olisi tuotu Suomeen al-Holin leririltä ilman vanhempiaan.

Syyrialaisella leirillä on kymmeniä tuhansia ISIS-järjestöön kytkeytyviä ihmisiä, joiden paluusta ei ole tehty päätöstä. Lehti väittää, että kun Tuominen kieltäytyi tästä tehtävästä, Haavisto siirsi Tuomisen toisiin tehtäviin.

Kristillisiltä kirjallinen kysymys

Tänään kristillisdemokraatit teki asiasta hallitukselle kirjallisen kysymyksen.

– Määräsikö ulkoministeri virkamiestä toteuttamaan al-Holin leirillä olevien lasten kotiutuksen ja toteuttamaan operaatio virkamiehen omissa nimissä ilman hallituksen poliittista päätöstä? Liittyykö Tuomisen syrjäyttäminen ulkoministerin epävirallisen käskyn noudattamatta jättämiseen, kirjallisessa kysymyksessä tiedustellaan. 

3:20

Puolueen puheenjohtaja Sari Essayah tylyttää Haavistoa suorin sanoin.

– Erikoistahan tässä on se, että ainakaan julkisesti hallituksella ei ole ollut tässä mitään päätöstä. Ulkoministeri on toiminut yksin ja on vielä halunnut vierittää vastuun yksittäiselle virkamiehelle ja pestä omat kätensä asiasta, Essayah syyttää. 

Ulkoasiainvaliokunta ryöpyttää laittomuudesta

Myös eduskunnan ulkoasiainvaliokunta penää Haavistolta vastauksia. Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikon johtama ulkoasiainvaliokunta on vielä Essayahiakin suorasukaisempi.

– Vielä kesäkuussa kyselytunnilla pääministeri itse linjasi, ettei hallitus ryhdy toimiin ISIS-äitien ja lasten kotiin saamiseksi, eikä harkitse evakuointitoimenpiteitä. Joten nämä ulkoministeriön toimet ovat täysin ristiriidassa sen kanssa, mitä on valiokunnassa kuultu, Niikko lataa.

– Vaatimus hakea lapset yksin pois on laiton, vaikka hätä olisi kuinka suuri, Niikko lisää.

Sopimukset eivät kuitenkaan ole täysin yksiselitteisiä, kerrotan sisäministeriöstä.

– Tämä asia linjataan Lasten oikeuksien sopimuksessa, jossa sanotaan, että lasta ei pitäisi erottaa vanhemmistaan muuta kuin ihan poikkeustapauksissa. Esimerkiksi YK:ssa on mietitty, olisiko Syyrian tilanne sellainen poikkeustapaus, että lapset voisi erottaa vanhemmistaan. Mutta ei tähän ole mitään yksiselitteistä ratkaisua, kuvailee kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen sisäministeriöstä.

"En kommentoi"

Kohun keskiöön joutunut konsulipäällikkö Pasi Tuominen ei ole suostunut kommentoimaan tilannetta mitenkään.

Myös ulkoministeri Haavisto on tähän asti pysytellyt hiljaa. Haavisto on kuitenkin ilmoittanut vastaavansa kysymyksiin vielä tänä iltana. Haavisto pitää tiedotustilaisuuden kello yhdeksän, ja MTV Uutiset Live näyttää sen suorana lähetyksenä. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja