Ulkoministeri Haavisto tänään perustuslakivaliokunnan kuultavana al-Hol-toimistaan – valiokunta selvittää Haaviston toiminnan laillisuuden

Vihreiden piiripäättäjien mukaan ulkoministeri Pekka Haavisto on pärjännyt tehtävässään erittäin hyvin 2:14
Video: Vihreiden piiripäättäjien mukaan ulkoministeri Pekka Haavisto on pärjännyt tehtävässään erittäin hyvin

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toimien laillisuuden tutkiminen jatkuu tänään eduskunnassa.

Kymmenen opposition kansanedustajaa jätti joulukuussa muistutuksen, jossa pyydetään perustuslakivaliokuntaa tutkimaan Haaviston toimien laillisuus Syyrian al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamisasiassa.

Lain mukaan ministeriä vastaan voidaan nostaa syyte, jos tämä on tehtävässään olennaisesti rikkonut siihen kuuluvia velvollisuuksia tai menetellyt muutoin selvästi lainvastaisesti, joko tahallaan tai törkeän huolimattomuuden vuoksi.

Valiokunta kuulee talven aikana osallisia ja asiantuntijoita ministeri Haaviston toiminnan laillisuuden selvittämiseksi.

Käsittelyn keskiössä on ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuomisen julkisesti Haavistoa kohtaan esittämä kritiikki. Kansanedustajat pyysivät muun muassa tarkastelemaan sitä, onko Haavisto painostanut virkamiehiä tekemään lainvastaisia päätöksiä.

Valiokunta kuulee Haaviston ja Tuomisen lausunnot tänään. Myöhemmin se kuulee asiantuntijoina kolmea valtiosääntöoikeuden, kolmea rikosoikeuden ja kolmea hallinto-oikeuden professoria.

Asian varsinainen käsittely tapahtuu asiantuntijoiden lausuntojen pohjalta. Siihen valiokunta tarvinnee useita kokouksia.

Valiokunnan kanta on olennaisessa osassa siinä, päättääkö eduskunta nostaa syytteen ministeriä vastaan. Asian päättää lopulta eduskunnan täysistunto, jota valiokunnan kanta ei kuitenkaan sido.

Jos eduskunta päättää nostaa syytteen, se käsitellään valtakunnanoikeudessa. Siellä on istuttu harvoin, vain neljä kertaa Suomen historiassa.

Lue myös:

    Uusimmat