Perustuslakivaliokunta päätti lisäkuulemisista Haaviston ministerivastuuasiassa – valiokunta pyrkii ratkaisuun kuun loppuun mennessä

Eduskunnan perustuslakivaliokunta on tänään päättänyt jatkaa asiantuntijakuulemisia ulkoministeri Pekka Haaviston virkatoimen lainmukaisuuden tutkimisessa.

Valiokunta on päättänyt kutsua kuultavaksi eduskunnan oikeusasiamiehen Petri Jääskeläisen ja joitakin jo kuultuja asiantuntijoita. Jääskeläistä on tarkoitus kuulla 24. marraskuuta. Perustuslakivaliokunta pyrkii saamaan työnsä valmiiksi tämän kuun loppuun mennessä.

Asian käsittelyä on syksyllä viivästyttänyt se, että valiokunta joutui lokakuussa perumaan kokouksia koronatoimien vuoksi.

Perustuslakivaliokunta selvittää, toimiko Haavisto väärin, kun hän halusi siirtää ulkoministeriön konsulipäällikön Pasi Tuomisen toisiin tehtäviin. Tapaus liittyi al-Holin leirillä olleiden suomalaisten auttamiseen.

Perustuslakivaliokunta pyysi helmikuussa valtakunnansyyttäjää aloittamaan esitutkinnan Haaviston toimista.

Perustuslakivaliokunta tekee asiasta mietinnön, jonka eduskunta käsittelee. Perustuslain mukaan "syyte valtioneuvoston jäsentä vastaan voidaan päättää nostettavaksi, jos tämä tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta on olennaisesti rikkonut ministerin tehtävään kuuluvat velvollisuutensa tai menetellyt muutoin virkatoimessaan selvästi lainvastaisesti."

Syytteen nostaminen ministeriä vastaan vaatii eduskunnan täysistunnossa yli puolet äänistä, ja syyte käsitellään valtakunnanoikeudessa.

Lue myös:

    Uusimmat