Ulkoministeriö kommentoi suomalaisille annettua äkkisuositusta poistua Ukrainasta – vastaava arvio tehty kaikissa länsimaissa

Suomen ulkoministeriö kehottaa suomalaisia poistumaan välittömästi Ukrainasta – konsulipäällikkö MTV:lle:"Tilanne on arvaamaton" 4:25
Näin konsulipäällikkö kertoo suomalaisista Ukrainassa ja siitä, mikä sai Suomen suosittelemaan poistumista maasta.

Konsulipäällikkö Pasi Tuominen ulkoministeriöstä kertoo, että päätös kehottaa suomalaisia poistumaan Ukrainasta perustuu kokonaisarvioon Venäjän joukkojen keskitykseen ja turvallisuustilanteen muuttumiseen liittyen. Vastaava arvio on hänen mukaansa tehty kaikissa länsimaissa.

Hän luonnehtii turvallisuustilannetta kiristyneeksi ja tilannetta arvaamattomaksi.

– Tässä varaudutaan siihen, jos tilanne muuttuukin vakavammaksi kuin se jo nyt on, Tuominen kuvailee suositusta.

Matkustusilmoitusten mukaan maassa on noin 110 suomalaista, mutta Tuomisen mukaan kokemus on osoittanut, että osa ihmisistä ei tee matkustamisistaan ilmoitusta ulkoministeriöön. Hän ei osaa arvioida suomalaisten todellista määrää maassa, mutta arvioi luvusta puuttuvan ainakin kymmeniä suomalaisia.

Ulkoministeriö: Kannattaa poistua, kun lennot vielä kulkevat

Tuominen arvioi, että osa Ukrainassa olevista suomalaisista ei tule noudattamaan ulkoministeriön suositusta poistua maasta. Hän korostaakin, että jokaisen on itse tehtävä päätös. Hänen arvionsa mukaan esimerkiksi osa pysyvästi maassa asuvista voi arvioida tilanteensa eri tavalla kuin ulkoministeriö.

– Varovaisuusperiaatteen vuoksi kannattaa lähteä nyt, kun kaupalliset yhteydet vielä toimivat.

Tuominen korostaa, että kansainvälisessä politiikassa pitää nyt käyttää kaikki diplomaattiset keinot tilanteen liennyttämiseksi.

– Tietenkin sota pitäisi välttää, hän toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat