USA:n ulkoministerin mukaan Venäjä voi käyttää kemiallisia aseita oikeuttaakseen sodan

USA:n ulkoministeri Blinken: Venäjä voi perustella sodan Ukrainassa monin eri tavoin – nämä vaihtoehdot hän mainitsi 1:20
USA:n ulkoministeri: Venäjä voi perustella sodan Ukrainassa monin eri tavoin – nämä vaihtoehdot hän mainitsi.

Kasvanut sodanuhka Venäjän ja Ukrainan rajalla on saanut maailman keskeisiä turvallisuusjärjestöjä kokoontumaan ja pohtimaan yhteisiä ratkaisuita tilanteen hillitsemiseksi. 

Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin mukaan Venäjä voi käyttää joko tekaistuilla tai aidoilla kemiallisilla aseilla tehtyä hyökkäystä tekosyynä hyökätäkseen Ukrainaan.

Blinkenin mukaan Venäjän tiedotusvälineet ovat jo alkaneet levittää tietoa mahdollisista kemiallisista hyökkäyksistä.

Blinken listasi myös muita mahdollisia tekosyitä sodan aloittamiselle. Niitä ovat esimerkiksi tekaistu joukkohaudan paljastuminen, lavastettu lennokkihyökkäys siviilejä vastaan tai niin sanottu terrorihyökkäys Venäjällä.

Venäjä valmistautuu Blinkenin mukaan hyökkäämään Ukrainaan "lähipäivinä". Blinken totesi, että yksi Venäjän tavoitteista on Ukrainan pääkaupunki Kiova. Venäjä on kuitenkin toistuvasti sanonut, ettei se aio hyökätä Ukrainaan.

Venäjän ulkoministeriö kommentoi torstai-iltana, että Blinkenin lausunnot olivat valitettavia ja vaarallisia.

Blinken myös korosti, että diplomatia on ainoa "vastuullinen keino" Ukrainan kriisin selvittämiseksi. Blinken kertoo lähettäneensä Venäjän ulkoministerille Sergei Lavroville kirjeen, jossa hän ehdottaa kasvotusten tapaamista.

"Sodan uhka Ukrainassa on todellinen"

Ulkoministeri Pekka Haavisto kommentoi torstaina Ukrainan tilannetta toimittajille eduskunnassa. 

Haaviston mukaan sodan uhka Ukrainassa on todellinen. Hänen mukaansa ei ole voitu todentaa, että Venäjä vetäisi joukkojaan pois Ukrainan lähialueilta.

Haaviston mukaan Donbassin suunnalla tapahtuneet välikohtaukset lisäävät sotilaallisen yhteenoton riskiä alueella. Lisäksi muun muassa diplomaattien karkotukset pitävät Haaviston mukaan yllä suurta huolta tilanteen kehittymisestä.

"Vakavin paikka sitten kylmän sodan"

Puolustusministeri Antti Kaikkonen osallistui tänään Brysselissä Naton puolustusministerikokouksen toisen kokouspäivän työistuntoon, jonka aiheina olivat EU-Nato -yhteistyö ja ajankohtainen turvallisuustilanne Ukrainassa ja sen ympärillä.

Kaikkonen kertoi aiemmin torstaina tiedotustilaisuudessa kokouksen tuloksista. Kaikkosen mukaan EU-johtajat ovat samaa mieltä siitä, että tilanne on äärimmäisen vakava. 

– Kaikille on selvää, että meillä on nyt käsissämme jännitteisin ja vakavin paikka sitten kylmän sodan jälkeen Euroopassa.

Kaikkonen kertoi, että on tärkeää, että EU on viesteissään yhtenäinen Ukrainan kriisiin liittyen.

– Uskon vakaasti, että paras tie eteenpäin on selkeästi diplomatian tie. Se tie voi olla kivinen, mutta se on ehdottomasti ainoa tapa. Myös Naton pääsihteeri ja useat puolustusministerit ovat samalla ajatuksella täällä.

Hän pitää myös hyvänä asiana, että Venäjän kanssa käydään keskustelua.

– On hyvä, että keskeiset EU-valtiotkin pyrkivät luomaan edellytyksiä diplomaattiselle etenemiselle tässä asiassa. Saksan suunnalta on kirkastettu sitä, että se tukee tätä Naton avoimien ovien politiikkaa.

"Sodan ensimmäinen uhri on totuus"– sotilasprofessori Marko Palokangas ja MTV:n Mirja Kivimäki analysoivat Ukrainan tilannetta 8:32
"Sodan ensimmäinen uhri on totuus" – sotilasprofessori Marko Palokangas ja MTV:n Mirja Kivimäki analysoivat Ukrainan tilannetta.

Lue myös:

    Uusimmat