Viestit sodan läheisyydestä vaihtelevat: Miten Venäjää tulisi tulkita ja miten tilanteeseen on syytä varautua? "Erittäin vakavaa ja vaarallisen näköistä pullistelua – toistaiseksi"

Millä ratkaisu Ukrainan kriisiin olisi saavutettavissa? Markku Kangaspuro luettelee vaihtoehtoja 1:25
Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro kertoo yllä, mitä eri vaihtoehtoja Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi olisi.

Jännitteet Venäjän ja lännen välillä jatkavat kiristymistään Ukrainan kriisin syventyessä. Miten tilanne ratkaistaan, jotta sotaan ei päädyttäisi?

Viestit Venäjän ja Ukrainan välisen tilanteen tulenarkuudesta vaihtelevat riippuen siitä, kuka tai ketkä puhuvat. 

Suomen ulkoministeriö julkaisi perjantaina myöhään kehotuksen suomalaisille poistua välittömästi Ukrainasta kiristyneen turvallisuustilanteen takia. Saman kehotuksen kansalaisilleen ovat antaneet myös Britannia, Norja ja Yhdysvallat.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi perjantaina, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan on mahdollinen minä hetkenä hyvänsä. Venäjä puolestaan on kieltänyt aikeet sotilaallisesta hyökkäyksestä.

Aleksanteri-insituutin johtaja Markku Kangaspuron mukaan viestit ovat hyvin ristiriitaisia. 

– Se riippuu siitä, ketä haluamme kuunnella. Sotajoukot ovat rajoilla liikkeellä, ja ne ovat käännettävissä oikeisiin sotatoimiin harjoittelun sijaan. Tiedämme sen, että Venäjällä on kyky siihen (hyökkäykseen), jos se päätös tehdään. 

Tavallisille kansalaisille Venäjän toiminta välittyy hämmentävänä. 

– Toistaiseksi tämä on ollut erittäin vakavaa ja vaarallisen näköistä pullistelua Venäjän puolelta, ja se pitää ihmiset varpaillaan.

Miksi eri maat ovat päättäneet kehottaa kansalaisiaan poistumaan Ukrainasta? Katso Kangaspuron vastaus alta. 

Miksi eri maat ovat päättäneet kehottaa kansalaisiaan poistumaan Ukrainasta, Markku Kangaspuro? 1:38

"Nykyiset joukot eivät riittäisi"

Vaikka Venäjä tekisi päätöksen Ukrainaan tunkeutumisesta, Kangaspuro ei näe sillä olevan Venäjälle suurta etua.

– Iso kysymys edelleen on se, mitä siitä Venäjä siitä oikeastaan hyötyisi ja saisi. Hirvittävän vaikea on nähdä, että Venäjä saisi siitä sellaista etua, jota se on ollut hakemassa ja artikuloimassa, eli että se lisäisi turvallisuutta.

Lisäksi Kangaspuron mukaan nykyiset joukot Ukrainan rajoilla eivät riittäisi täysimääräiseen maahantunkeutumiseen. 

– Se vaatisi ihan toisenlaisen operaation, jotta Ukraina voitaisiin pitää hallussa. Nykyiset joukot riittävät rajattuun sotilaalliseen iskuun. 

Mitä Venäjä haluaa lännelle osoittaa sotajoukkojen liikuttelulla lähellä Ukrainan rajaa? Kangaspuro arvioi alla olevalla videolla. 

Mitä Venäjä haluaa lännelle osoittaa sotajoukkojen liikuttelulla lähellä Ukrainan rajaa? Markku Kangaspuro arvioi 2:09

Ratkaisu on suurvaltajohtajien käsissä

Tavallisten kansalaisten ei auta kuin seurata tilanteen kehittymistä, Kangaspuro toteaa. 

– Ratkaisu ja tilanteen aukaisu on suurvaltajohtajien käsissä. Ei kansalaisilla ole käytössään tietoa, joka kertoisi ihan oikeaa tilannetta, kun eri tahoilta tulevat tiedot ovat keskenään ristiriidassa. 

Katso Markku Kangaspuron haastattelu kokonaisuudessaan alta.  

Miten lännen ja Venäjän välit kiristyivät sodan partaalle? 17:43

Lue myös:

    Uusimmat