Mainos

Ulkomaan syysloma maksaa maltailta mattimyöhäisille – vain kalliita yksittäispaikkoja jäljellä

Syyslomamatkaa vasta nyt suunnittelevilla pitää olla joko paljon rahaa, vilkas mielikuvitus ja suurta oma-aloitteisuutta. Suurin osa etelän lomamatkoista on jo varattu. Nelihenkinen perhe joutuu maksamaan viikon lomasta Kanarialla helposti yli 3000 euroa.

– Suurin osa matkoista on myyty. Nyt myydään jo vauhdilla talvea ja ensi kesää. Kauppa on käynyt hyvin jo heti kesälomilta tultaessa. Heinäkuun epävakainen sää vaikutti myös asiaan, kertoo Finnmatkojen maajohtaja Tiina Sirén

Paikkoja onkin jäljellä hyvin rajoitetusti. 

– Syyslomalla Helsingistä Gran Canarialle on jonkin verran paikkoja, Tampereelta pääsisi vielä muun muassa Teneriffalle ja Kyprokselle. Oulusta taas Turkkiin ja Rhodoksellekin on muutamia paikkoja, Sirén sanoo.

Vain hajapaikkoja jäljellä

Maanantaina 17. lokakuuta alkava viikko 42 on kaikista kiireisin syyslomaviikko. Soittokierros matkatoimistoon paljastaa, että lähes kaikki etelän pakettimatkat on loppuunmyyty.

– Melkein tuplakapasiteetti on käytössä. Liikkeelle on lähdössä isompia Airbus-koneita normaalikokoisten lisäksi. Ensimmäisen syyslomaviikonlopun aikana on pelkästään Tjäreborgin kautta lähdössä Kanarialle reilut 4000 suomalaista, kertoo tiedotuspäällikkö Arja Pucilowski Tjäreborgista.

Jäljellä on vielä hajapaikkoja ja hinnat matkatoimistojen mukaan normaalit. Aiemmin varanneet ovat saaneet alennushintoja. Tavallisen matkustajan silmissä matkat ovat hintavia.

– Joitain paikkoja on jäljellä, esim 19.10. pääsee vielä Helsingistä ja Kuopiosta Turkkiin tai Gran Canarialle. Elokuun puolessa välissä, kun lapset aloittavat koulun, on useimmat matkat kuitenkin jo varattu, sanotaan Tjäreborgilta.

Kanarialle kalliilla

Hinnat ovat tässä vaiheessa korkeat. Moni miettii haluaako maksaa kahdesta- kolmeen tuhatta Kanarian lomaviikosta. Ja mitä suurempi perhe, sen suurempi lasku.

Suosituin lähtöpäivä on 15.10. ja silloin esimerkiksi Tjäreborgin Gran Canarian matka maksaisi kahdelta aikuiselta ja kahdelta lapselta viikolla alimmillaan 3100 euroa.

Finnmatkojen maajohtaja Tiina Sirén puolestaan kertoo, että jos kaksi aikuista ja yksi lapsi lähtisi 19.10. Gran Canarialle, saisi myös ruuan ja juoman kattavan All inclusive paketin hintaan 2848 euroa.

– Hinnat voivat muuttua jonkin verran, kymppejä, ehkä satasen. Kysynnästähän se on kiinni, sanoo Sirén MTV:lle.

Perinteisten pakettimatkojen lisäksi syyslomille lähdetään reittilennoilla.

– Costa del Sol, Malta ja Barcelona ovat suosittuja kohteita. Ja tuleehan se halvemmaksi jos on perillä 3-4 päivää eikä koko viikkoa kuten yleensä Kanarialla ollaan, kertoo Pucilowski.

Rahoille halutaan vastinetta

Suomalaiset vaativat myös vastinetta rahoilleen. Hotellihuoneen täytyy olla tilava, uima-altaat hyvät ja lapsille ohjelmaa. Puhumattakaan ravintoloista.

– Esimerkiksi meidän maskotit ovat tärkeitä. Lollo ja Bernie. Niitä on kyselty niin paljon, että perustimme nettikaupan. Lapsi kun nukkuu Lollo kainalossa lomalla ja jos maskotti häviää, se on kova paikka, sanoo Tjäreborgin Pucilowski.

Aurinkomatkojen maskottina toimii Muumi ja Finnmatkoilla Bambse.

Loman suunnittelusta stressiä

Netissä surffaavan lomasuunnittelijan etsintä ei ole helppo. Kun löytää sopivan lennon, ei löydy hotellia.

Paikat ovat nyt yksittäisiä ja matkustajalta vaaditaan oma-aloitteisuutta ja nopeuttakin. Tänään vielä vapaana oleva matka voi parin tunnin päästä jo olla mennyt.

Myös matkatoimistojen nimet muuttuvat muun muassa konkurssien ja yritysjärjestelyjen vuoksi.

– Finnmatkat nimi jää historiaan 1.11.2016.  Silloin muutumme TUI-nimiseksi. Jännittää tietysti, miten ihmiset reagoivat. Kestää varmasti aikansa, että suomalaiset tottuvat uuteen nimeen, vaikka onhan tästä paljon tiedotettu, kertoo maajohtaja Tiina Sirén Finnmatkoilta.

– Hasse-matkatoimiston nimikin eli pitkään sen lopettamisen jälkeen. Lupaamme uusia kaupunkikohteita ja charterien tilalle enemmän joustavuutta, Sirén sanoo.

Virossakin hurjasti buukkauksia

Matkailualan ammattilaisena Marjut Lääperi tajusi varata syysmatkan jo ajoissa. Heidän perheensä matkustaa kylpylälomalle Tallinnaan torstaista sunnuntaihin.

Lääperi varasi matkan suoraan Viking Linelta. Laiva, majoitus aamiaisineen ja vapaalla kylpylän käytöllä maksoi koko porukalta 330 euroa.

– Me pelaamme varman päälle ja teemme saman reissun jo neljättä kertaa peräkkäin. Valitsemamme kylpylähotelli toimii meille, mutta täynnä sekin on. Siskoni yritti buukata peruutushuonetta lisävuoteella ja ei onnistunut enää. Elokuun puolessa välissä kun minä varasin matkan, saimme viimeisen huoneen.

Lääperi on todella tyytyväinen syysloman viettoon Virossa.

– Se toimii täydellisesti. Iltaisin käymme aina hyvin syömässä läheisissä ravintoloissa, jonne lapsetkin lähtevät innoissaan. Hinnat ovat edulliset, ei rasita kukkaroa niin kuin Suomessa ulkona syöminen. Merimuseo on myös kiva kohde ja Pärnusta nautimme kesäisin, Lääperi kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.