Mainos

Ulkomaalaisten säilöönottotilat kaksinkertaistuvat – Joutsenossa on tarjolla 50 tv-kanavaa

Maasta palautettavien ulkomaalaisten säilöönottotilat kasvavat lähes puolella, kun Helsingin Metsälän lisäksi Joutsenon vastaanottokeskukseen avataan uusi 30-paikkainen yksikkö.

Uusien tilojen jälkeen säilöönottopaikkoja on yhteensä 70. Uudet tilat helpottavat erityisesti lapsiperheiden tilannetta.

Suomea on moitittu lasten ja perheiden lähes epäinhimillisestä sijoittelusta. Tähän saakka maasta palautettavat ulkomaalaiset on sijoitettu odottamaan palautusta lähinnä poliisiputkiin ympäri maata.

Lapsille eläinhahmoja

Konnunsuon entinen vankila on pessyt kasvonsa ja seinille on saatu väriä. Eläinaiheet on suunniteltu erityisesti lasten iloksi. Mutta ikkunoissa on kalterit myös lasten tiloissa.

- Tämä on ainoa paikka, jonne lapsiperheitä säilöön sitten tarvittaessa laitetaan, kertoo Joutsenon yksikköön perjantaina tutustunut sisäministeri Päivi Räsänen.

Joutsenossa yksinäiset miehet ja lapsiperheet sijoitetaan eri kerroksiin. Miehille on 20 paikkaa ja perhepaikkoja on 10.

- On tärkeää että lapset suojataan, että he eivät joudu näkemään ja kokemaan sellaisia asioita, joissa esimerkiksi aikuisten kesken on levottomuuksia, Räsänen perustelee.

Eri kulttuurit huomioitu

Joutsenon yksikköön jouduttiin perustamaan 22 uutta virkaa, lähes yhtä monta kuin yksikössä on sijoituspaikkoja. Vanhaan vankilakiinteistöön jouduttiin tekemään myös mittava remontti. Tilat ovat ahtaat, mutta modernit.

- Jokaisessa huoneessa on tietenkin oma sänky, mutta sieltä löytyy myös oma kaappi, jääkaaapi, televisio, dvd-soitin ja nettiyhteydet, listaa mukavuuksia vastaanottokeskuksen johtaja Jari Kähkönen.

Tv-tarjonnassa on otettu huomioon tulijoiden taustat ja eri kulttuurit. Esimerkiksi arabiankielisiä kanavia on tarjolla. Kaikkiaan huoneissa voi seurata jopa 50 tv-kanavaa.

Muslimit voivat hiljentyä puolestaan rukouksiin omissa huoneissa, jotka voi myös lukita.

Oleskeluaika jopa puoli vuotta

Säilöönottoyksikössä vietetään lyhimmillään vain muutamia tunteja ja pisimmillään jopa puolisen vuotta. Asukkaat pysyvät lukkojen takana kunnes maasta poistamisen käytännön järjestelyt on tehty. Suljettu yksikkö on tarpeen myös mahdollisen karkaamisen estämiseksi.

Joskus palauttaminen viivästyy kun henkilöllisyyttä joudutaan selvittämään esimerkiksi väärien tietojen antamisen vuoksi. Käsittelyaikaan vaikuttaa myös mahdollisen terroriepäilyn selvitys.

Ukrainasta tulee, Syyriasta ei

Sisäministeri Räsäsen mielestä Suomen maahanmuuttotilanne on hyvin hallinnassa. Maailman kriisit eivät ole näkyneet tänä vuonna vielä Suomen rajoilla.

- Ukrainalaisia turvapaikanhakijoita on kyllä ollut tänä vuonna selvästi enemmän kuin aikaisempina vuosina. Syyriasta tulijoita on ollut suhteellisen vähän.

Viranomaiset ovat Räsäsen mukaan kuitenkin herkkinä, jos tulijoiden määrässä tapahtuu merkittävä muutos.

Kiintiöpakolaisten määrä putoaa ensi vuonna jälleen 750:ään, tänä vuonna määrä oli väliaikaisesti 1050.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.