Mainos

Ulkoilukin pidentää suomalaisten elinikää – aina ei tarvitse hikiliikkua

Säännöllinen ulkoilu ja liikunta voisivat auttaa monia iäkkäitä suomalaisia elämään pidemmän ja terveemmän elämän. Tuoreen tutkimuksen perusteella tähän riittää esimerkiksi neljä tuntia viikossa pyöräilyä, kalastusta tai puutarhanhoitoa. Suuremmat hyödyt saa kuitenkin harrastamalla säännöllistä kuntoliikuntaa.

Tutkimukseen osallistuneiden riski menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin tai aivoverenkiertohäiriöihin oli sitä pienempi, mitä enemmän liikuntaa he harrastivat. Kohtalaisesti tai paljon liikuntaa ja ulkoilua harrastavien riski menehtyä seurannan aikana oli noin puolet pienempi kuin liikuntaa vähänlaisesti harrastavilla. Yhteys koski sydänperäisen kuolleisuuden lisäksi kokonaiskuolleisuutta.

Kohtalaisena fyysisenä aktiivisuutena pidettiin viikoittain toistuvaa vähintään neljän tunnin kävelyä, pyöräilyä, kalastusta, metsästystä tai puutarhanhoitoa. Paljon liikuntaa harrastavat puolestaan käyttivät vähintään kolme tuntia viikossa esimerkiksi pallopeleihin, hiihtämiseen, voimisteluun, juoksuun tai hölkkään.

Liikunnan suotuisat vaikutukset havaittiin riippumatta osallistujien mahdollisesta lihavuudesta, tupakoinnista, verenpaineesta tai kolesteroliongelmista. Myöskään koulutustaso tai siviilisääty eivät vaikuttaneet tuloksiin.

Journal of the American Geriatrics Society -lehden julkaisemat tulokset perustuvat 2 500 suomalaisen 65–74-vuotiaan terveystietoihin, jotka kerättiin vuosina 1997–2007.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.