Katso kartta: Täällä Ukrainan ydinvoimalat sijaitsevat – "Vahingollista tai tahallista hyökkäystä ei voida poissulkea"

1:03
Ulkopoliittinen instituutin tutkija: Ydinvoimalaitokset ovat sodassa strategisia kohteita

Ydinvoimalaitokset ovat sodassa strategisia kohteita, joita puolustava osapuoli yrittää suojella ja hyökkääjä saada haltuunsa. Maassa on 15 ydinreaktoria neljällä eri laitospaikalla. Oheisesta kartasta näkyy, missä ydinvoimalat sijaitsevat.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja mtv.fi.

Säteilyturvakeskus rauhoitteli tänään suomalaisia, jotka huolestuivat yöllä Ukrainasta kantautuneista uutisista hyökkäyksestä paikalliseen ydinvoimalaan.

Ukrainalaisessa Zaporizhzhjan ydinvoimala-alueella syttyi viime yöllä tulipalo Venäjän hyökkäyksen seurauksena. Laitosalueella syttynyt tulipalo oli ydinvoimalan koulutusrakennuksessa.

STUK kertoi tiedotustilaisuudessaan tänään, että tulipalo ei ole aiheuttanutvarsinaista vaaraa laitoksen reaktoreille eikä säteilyä ole vuotanut ympäristöön.

– Meidän tietojemme mukaan minkäänlaista ydin- tai säteilyturvallisuusonnettomuutta näiden hyökkäysten johdosta ei ole tapahtunut, STUKin pääjohtaja Petteri Tiippana sanoi.

Tiippanan mukaan Ukrainan ydinvoimaloiden tilannetta on kuitenkin seurattava tarkasti. Maassa on 15 ydinreaktoria neljällä eri laitospaikalla.

Zaporizhzhjan ydinvoimala on Euroopan suurin

Kaakkois-Ukrainassa sijaitsevan Zaporizhzhjan ydinvoimala on Euroopan suurin. Voimalassa on kuusi ydinreaktoria, joista tosin vain yksi on STUKin tietojen mukaan tällä hetkellä käytössä.

– Niin kuin nähdään, Venäjän toiminta on täysin arvaamatonta. Vahingollista tai tahallista hyökkäystä ydinvoimalaitokseen ei voida poissulkea ja sen vuoksi tilannetta on seurattava ja oltava valmiina toimimaan jos tarve vaatii, Tiippana sanoi.

1:24
Katso myös: Video Zaporizhzhjan ydinvoimalan alueelta viime yöltä: Piha täyttyi taivaalta laskeutuvista ”magnesiumsoihduista”

"Säteilyvaikutukset rajoittuisivat lähialueelle"

Tiippana arvioi, että vakavassakin onnettomuustapauksessa Ukrainassa onnettomuuden säteilylliset seuraukset rajoittuisivat ydinvoimalaitoksen alueelle ja sen lähiympäristöön.

– Vakavassakaan ydinvoimalaitosonnettomuustilanteessa Suomeen ei tulisi sellaista päästö- tai säteilyvaikutusta, joka edellyttäisi ihmisten akuuttia säteilyltä suojaamista, hän painotti.

– Suomalaisilla ei ole mitään akuuttia huolta ydinvoimalaitosten onnettomuuksien suhteen Ukrainassa.

Tiippana tuomitsi jyrkästi Venäjän hyökkäyksen ydinvoimalaitosta vastaan.

– Ylipäänsä koko sota on täysin tuomittava, mutta hyökkäykset ydinvoimalaitoksille on niin ikään kansainvälisin sopimuksin ja päätöslauselmin kielletty, mutta nyt näin on käynyt. Tämä on täysin tuomittavaa toimintaa, Tiippana sanoi.

2:48
Katso myös: STUK rauhoittelee Ukrainan ydinvoimalahyökkäyksestä huolestuneita. Asiantuntija kertoo videolla myös siitä, onko suomalisilla tarvetta joditablettien käyttöön ja olisiko niitä riittävästi, jos yllättävä tarve tulisi.

"Tshernobylin onnettomuus ei voi toistua Zaporizhzhjassa"

STUK seuraa tilannetta sekä Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n Ukrainasta saamien tietojen kautta että eurooppalaisen mittausverkoston säteilyseurannan avulla.

Uutiset ukrainalaiseen ydinvoimalaan kohdistuneesta hyökkäyksestä toivat monille mielen vuoden 1986 Tshernobylin ydinturman, jonka seurauksena säteilyarvot kohosivat Suomessakin. Tshernobylin tuhoutunut ydinvoimala sijaitsee Ukrainan pohjoisosassa lähellä Valko-Venäjän rajaa.

STUKin mukaan Tshernobylin onnettomuus ei voi toistua Zaporizhzhjassa erilaisen reaktorityypin takia.

Ydinvoimalat ovat hyökkääjälle himoittuja kohteita

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Matti Pesu kertoo MTV Uutiset Livessä, että ydinvoimalaitokset ovat sodassa strategisia kohteita 

– Puolustaja pyrkii pitämään niitä sodassa omassa hallussaan, mutta myös vastustaja yrittää saada niitä haltuun, koska ne ovat kriittistä infrastruktuuria, jolla laajemman yhteiskunnan toimintaa pystytään kontrolloimaan.

Se tekee Ukrainan ydinvoimaloista venäläisille kiinnostavan ja tärkeän kohteen. 

– Zaporizhzhjan ydinvoimala sijaitsee Venäjän etenemisreitillä ja on strateginen kohde alueella, jota Venäjä haluaa hallita.

Ukrainan mukaan Zaporizhzhjan ydinvoimalan alueelle tehdyssä hyökkäyksessä kuoli ja loukkaantui useita ihmisiä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja