Ukrainan sodasta erityisluvalla EM-kisoihin: Jevhen Pronin jakoi poikkeuksellisen tarinansa – "Jos emme tapa heitä, he voivat tappaa lapsemme"

Tänään maanantaina käynnistyviä yleisurheilun EM-kisoja värittää monen urheilijan erityinen tarina. Mikään niistä ei kuitenkaan ole yhtä merkittävä kuin Ukrainan yleisurheiluliiton puheenjohtaja Jevhen Proninin kertomus.

Pronin, 31, julkaisi hiljattain videon itsestään Instagramissa. Videon sisältö oli kuitenkin kaukana hänen päivätyöstään yleisurheilun parissa. Pronin oli pukeutunut kisavermeiden sijaan sotilasasuun. Videolla hän ei juossut aikaa vastaan Münchenissä, vaan luoteja ja räjähdyksiä karkuun Donetskissa.

– Emme pudota pommeja vain venäläisiin panssarivaunuihin, vaan myös venäläisiin autoihin ja taloihin, joissa he ovat, Pronin kertoo The Timesille ja osoittaa samalla yhteen videoistaan.

– Näytän teille tämän. Meillä on lennokkeja, joissa on pieniä 300 gramman pommeja. Joillakin pommeilla on suuri teho, mutta näillä ei voi murskata tankkia. Voi vain tappaa sotilaita.

– Tässä on kaksi venäläistä sotilasta, joten silloin pudotan pommin tähän. Kuten näette, se putoaa kuin koripallo. Kone liikkuu tänne ja murskaa heidät. He kuolivat. 

Monien ukrainalaisten tavoin Pronin ilmoittautui armeijaan heti Venäjän hyökkäyksen jälkeen. Ennen sotaa hän oli lennättänyt droneja omalla ajallaan, minkä vuoksi hän kysyi sotilasjohtajalta, olisiko näille taidoille hyötyä sodassa. Vastaus oli myönteinen ja karu perehdytys sodan raakaan todellisuuteen alkoi venäläisten sotilaiden lähestyessä Kiovaa.

Kun Proninilta kysytään, miltä sodankäynti ja tappaminen hänestä tuntuu, on vastaus yksiselitteinen.

– Minusta tuntuu hyvältä, koska teen sen maani puolesta. Jos emme tapa heitä, he voivat tappaa lapsemme. He voivat tappaa meidät. Mutta en tietenkään ole tappaja tosielämässä, Pronin kertoo.

Kuten monella muullakaan, ei Proninilla ollut aiempaa kokemusta sodasta. Hän kertoi olleensa tästä huolimatta henkisesti ja emotionaalisesti valmis tehtävään.

– Helmikuun 25. päivä olin huonossa tilanteessa. Venäläiset olivat 10 minuutin päässä kodistani, ja muistan tyttöystäväni itkeneen. Katsoin (presidentti Volodymyr) Zelenskiyn Instagramia ja hänen pyytävän kyydin sijaan aseita, Pronin muistelee.

– Olin järkyttynyt. Ja luulen, että jokainen ukrainalainen päätti silloin, että alamme taistella. Monet lennokkien käyttäjät ovat nuoria, koska heillä on kokemusta videopeleistä. Mutta sota on erilaista. Venäläinen tykistö voi tappaa sinut yhdessä sekunnissa.

Hän myöntää, että se on kaukana hänen aiemmasta elämästään 30-vuotiaan morsiamensa Ramina Eskhakzain – tunnetun tv-tähden, muotimallin ja toimittajan – kanssa.

Eskhakzai on nyt ulkomailla, ja Pronin on saanut erityisluvan lähteä Donetskista Müncheniin seuraamaan Ukrainan pientä EM-kisajoukkuetta, johon kuuluu muun muassa korkeushypyn hopeamitalisti Jaroslava Mahuchikh.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja