Ukrainan ja Venäjän suuri yhteenotto keskellä talvea on mahdollinen – ex-komentaja ei usko Venäjän kykenevän yllätysoperaatioihin

”Tuskin se yllätys olisi” – tämän vuoksi ex-komentaja ei usko Venäjän kykenevän yllätysoperaatioihin 3:18
Katso video: Näin Lindberg uskoo taistelujen etenevän Ukrainassa talven aikana.

Ukraina ja Venäjä saattavat ottaa yhteen talvitaisteluissa ennen kevään rospuuttoaikaa, arvioi Puolustusvoimien entinen komentaja Jarmo Lindberg MTV Uutisten haastattelussa.

Parhaillaan molemmat osapuolet varustautuvat, ja rintamalinjat ovat lähes paikallaan. Ja vaikka Ukraina saisikin apua, alueiden takaisinvaltaus tulee kestämään.

– Tämänhetkinen rintama on lähes Suomen itärajan pituinen, Lindberg sanoo.

Hän kuitenkin uskoo, että molemmat valmistautuvat yhteenottoihin talven aikana. Talvioperaatio olisi siinäkin mielessä otollinen, että joukkoja on helpompi liikutella jäisessä maastossa, ennen kuin maa sulaa ja pehmenee.

– Kumpikin osapuoli varmasti käytössä olevillaan ja Hersonin taisteluista vapautuneilla joukoilla suunnittelee operaatioita tavalla tai toisella – Venäjä on viime aikoina ollut puolustuksellinen ja on sinne syvyyteen kaivanut puolustuslinjoja. Siellä ei ole näkyvissä tällaista hyökkäyksellistä toimintaa.

Hän uskoo, että Ukraina ja muukin maailma tietäisi etukäteen, mikäli Venäjä valmistelisi hyökkäystä.

– Kyllähän se paljastuisi samalla tavalla kuin sodan alussa. Sitähän seurattiin lähes reaaliajassa sosiaalisessa mediassa ja satelliittikuvissa.

– Eli välttämättä se ei ihan yllätyksenä tule.

Ukrainan ja Venäjän suuri yhteenotto keskellä talvea on mahdollinen sanoo puolustusvoimien entinen komentaja 2:25
Katso myös: Ukrainan ja Venäjän suuri yhteenotto keskellä talvea on mahdollinen, sanoo puolustusvoimien entinen komentaja

Lindberg arvioi Ukrainan onnistuneen huomattavasti paremmin niin kutsutussa radiohiljaisuudessa. Esimerkiksi Lymanin ja Hersonin takaisinvaltausten yllä oli lähes loppuun asti "sodan sumu", eikä suunnitelmista tihkunut tietoa ulkomaailmaan.

– Ukraina on onnistunut hyvin pitämään salassa kaikki omat operaationsa.

Ukrainalla paine osoittaa, että Yhdysvaltojen tuella on merkitystä

Ukraina on vahvistumassa Yhdysvaltojen antamalla uudella ohjuspuolustusjärjestelmällä, jota Venäjän presidentti Vladimir Putin ehti jo vähättelemään.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin vierailua Yhdysvalloissa Lindberg pitää erittäin tärkeänä, sillä Yhdysvallat on Ukrainan suurin tukija. Jos uusin Yhdysvaltojen kongressissa kaavailtu tukipaketti menee läpi, nostaa se tuen määrän noin 100 miljardiin dollariin.

Ukrainalla on siis myös paine osoittaa, etteivät yhdysvaltalaisten rahoilla saadaan menestystä rintamalla.

– Ukrainalle ja Zelenskyille on erittäin tärkeää osoittaa, että tällä tuella on konkreettista merkitystä, ja Ukraina saa sen avulla tuloksia aikaan, Lindberg kuvailee.

Katso Lindbergin koko haastattelu Ukrainan taistelujen tilanteesta: "Nykyaikaisessa sodankäynnissä ei armoa anneta"

Puolustusvoimain ex-komentaja Jarmo Lindberg: Nykyaikaisessa sodankäynnissä ei armoa anneta 6:46

Lue myös:

    Uusimmat